Business-ul e un maraton, nu un sprint

blogger-image--1435877795 copyDesi de la distanta, pare ca unele companii (in general de tech) reusesc sa “ridice” zeci de milioane de dolari aruncand in piata un produs aparent facut intr-o seara, de cele mai multe ori in spatele unei aplicatii simple se afla o planificare riguroasa, disciplina si eforturile concentrate ale unei echipe competente si implicate (ma refer si la management) si resurse destul de importante.

Cam la fel ca in cazul sportivilor care fac performanta.

Sa pornesti si sa conduci o afacere inseamna sa iti dedici timpul, banii si nervii pentru o viziune, si sa faci progrese incrementale si sustinute  in fiecare zi. Normal ca risti, dar nimeni nu a castigat nimic stand pe canapea. (sau nu stiu eu)

Sa dai cate un tun mic nu e asa greu insa aici e vorba de termenul lung.
Poti sa scoti iepuri din palarie in continuu? Daca da, atunci asta e modelul tau de succes si probabil ca esti un maestru al guerillei insa pentru restul, hard-work si increderea ca te misti in directia care trebuie sunt cheia.

Ca sa construiesti un business de durata, iata cateva lucururi care trebuie sa faca parte din antrenamentul tau zilnic:

1. Incalzirea
Competitiile se castiga transpirand de catre oameni pregatiti. Pune pe foaie orice idee ai si exerseaz-o atat mental cat si prin mici teste A/B. (un termen destept pentru 2 sau mai multe variante pe care le incerci pe un esantion de oameni si culegi feedback).
Incepe de la podea, studiind piata in care vrei sa intrii, competitia, posibilii clienti si care e implicarea ta prsonala pentru ca  asteptarile tale de la proiect sa fie cat mai realiste.
Fa-ti un plan de bataie cu pasi mici (milestones) si incearca sa schimbi cat mai putin din el pe parcurs. (Daca schimbi prea mult, inseamna ca habar nu ai ce faci.)
Paza buna, trece primejdia rea!

2. Echipa de suport
Nu e adevarat ca iti trebuie un partener! Dar nici nu poti face totul singur. Asigura-te ca diversele roluri pe care le presupune organizatia ta sunt umplute eficient de oamenii cei mai buni pe care ii poti gasi si plati.
Nu te grabi sa angajezi o turma de oameni pana nu e clar ca ai nevoie de cineva si nu uita ca nimeni nu e de neinlocuit. Asadar, daca cineva nu se integreaza in viziunea ta, scapa de el. Ai nevoie de armonie intr-o echipa care trage in aceeasi directie.
E bine sa ai cu cine sa discuti in continuu despre mersul planului si nimic nu e mai productiv decat o sedinta in care toti participantii sunt “owners” pe bucata lor de proiect.
Echipa te va ajuta sa treci peste obstacole si te va inspira atunci cand dai de greu.

3. Concentreaza-te pe etapa, nu pe finish
Sau mai bine zis: milestone vs. marele exit.
Ai nevoie de o minte puternica in business. Pe traseu apar obstacole, critica, greseli si drame carora trebuie sa poti sa le faci fata cu calm si intelepciune.
De aceea e bine sa faci pasii mici si sa ii duci la final. Apoi sa sarbatoresti fiecare mica victorie ca si cand ai castigat la Wimbledon. Razboaiele se castiga daca esti victorios in luptele mici.
Poti face un jurnal de companie in care sa iti notezi progresul tau si al echipei, pentru a masura efortul pe care il depuneti vs. rezultat.
Iar daca nu ai reusit din prima, te intorci inapoi doar o “patratica”, si nu la start.

4. Disciplina
Tine-te de plan si ai grija de tine. Afacerea ta cat si echipa au nevoie sa fi sanatos si apt. Asa ca nu iti neglija sanatatea si renunta la activitatile care te fac sa pierzi timp, bani sau te tin din treaba.
Mananca sanatos, dormi cat trebuie si imparte-ti timpul de munca/relaxare foarte riguros.

5. Rezistenta
Pentru a merge inainte ai nevoie de dorinta si entuziasm. Nu iti pierde telul din vedere. Trebuie sa mai ai si chef, si dupa cum probabil stii, cafeaua in exces isi pierde din efect intr-un timp scurt.
Trebuie sa fi proactiv, sa initiezi TU treaba si echipa te va urma.
Nu procrastina, pentru ca in joc e “cupa” si ai nevoie de tot antrenamentul si pregatirea posibila.

6. Adapteaza-ti jocul
Sa fi pregatit inseamna sa nu te ia nimic prin surprindere. Desigur ca uneori apar lucruri care te dezechilibreaza putin insa exact acolo se vede antrenamentul.
Nu ti-o lua in cap daca ai reusit sa castigi cateva meciuri. Ramai umil si atent in permanenta si nu uita sa te bucuri de fiecare moment pentru ca doar asa vei putea sa mergi pana la capat.

Lasă un comentariu