Daca as avea o idee de afaceri…

elon-musk-tesla-59285888900149083021 copySe spune ca iti trebuie o idee geniala ca sa te apuci de business. Nimic mai fals!

De cele mai multe ori, o afacere de succes este atat de simpla incat nici nu iti vine sa crezi ca nu te-ai gandit chiar tu sa faci asta. De ce? Pentru ca idea respectiva raspunde unei nevoi pe care o ai si tu, si altii din jurul tau. Nu trebuie sa fie ceva fantastic, ci sa faci ceva care functioneaza!

In principal, e bine sa stii ca nu este nici pe departe suficient sa ai o idee, oricat de buna ar parea ea. Un business solid necesita mult mai multa munca ca sa poata sa patrunda in aglomeratia de oferte cu care suntem asaltati in fiecare moment.

Majoritatea fondatorilor se concentreaza atat de mult pe dezvoltarea unui produs nou, incat uita cu desavarsire sa ii creeze acestuia si un context in care sa poata sa existe, prin care sa poata fi gestionat si mentinut pe piata.

Tine minte ca, oricat de bun (crezi ca) este produsul tau, asta nu este o garantie ca vei avea clienti, iar o firma fara clienti, nu este o firma!

Poate ca asta este diferenta intre un inventator si un antreprenor…

Antreprenorul stie cum sa “faca loc” produsului in piata. El sau ea stie cum sa se integreze in ecosistemul de business in care vrea sa isi desfasoare activitatea si sa administreze afacerea, astfel incat sa tina sub control costurile curente si actiunile de promovare (de exemplu).

De aceea, este o idee buna sa te parteneriezi cu cineva care poate sa aduca “la masa”, abilitatile pe care tu nu le ai.

Daca esti un inventator, gaseste in cercul tau de apropiati pe cineva care nu este atat de creativ ca tine insa intelege cum se administreaza o afacere.

Si invers! Daca esti un antreprenor nativ, cauta sa devi partenerul unei persoane creative care poate sa inoveze sau chiar sa inventeze un raspuns la nevoile din piata.

Apoi, cautati impreuna raspunsurile la urmatoarele intrebari:

1. Care este valoarea pe care o aduce noul produs clientilor?

Desi suna frumos sa spui “Fa ceea ce iti place si banii vor veni”, acest lucru nu se intampla atat de des precum ai crede. Pasiunea este foarte importanta, insa doar daca este ancorata in realitatile unei economii de piata. Ca sa faci profit, trebuie sa oferi oamenilor ceea ce cauta.

2. Ce e diferit la business-ul vostru?

Ai o idee similara cu ceva ce deja exista pe piata? Ok! Cum te vei diferentia de competitie?

In general sunt doar 3 feluri mari si late care te diferetiaza in ochii unui client: “Mai bun”; “Mai ieftin” sau “Mai rapid”. Da, poti face si combinatii intre ele, dar e imposibil sa le faci pe toate deodata!

Gandeste-te ca sunt multe companii care ofera aceleasi servicii sau produse insa se diferentiaza unele de altele fie prin pret, fie prin calitate… sau daca sunt cu adevarat geniali, se vor diferentia prin experienta pe care o are clientul, atunci cand cumpara. Gandeste-te la asta pentru cateva minute, si gaseste un motiv pentru care sa te aleaga clientii.

3. Ce stiti sa faceti si ce nu stiti sa faceti?

Chiar daca esti o persoana multi-disciplinara, nu vei putea sa joci toate rolurile din firma ta. Nu vei avea timp suficient si probabil ca vei fi atat de aglomerat incat vei face o munca, cel mult, mediocra.

Da-ti seama care este zona ta forte si cauta oameni cat mai priceputi sa preia celelelte aspecte. Acum ai o echipa!

4. Ai suficienti bani?

Banii nu sunt cel mai important aspect al business-ului insa fara ei, nu vei supravetui prea mult timp, nici in business si nici in viata personala.

Inainte sa te arunci cu capul inainte, intreaba-te de cati bani ai nevoie pentru fiecare etapa a afacerii tale, ce oameni va trebui sa platesti ca sa te ajute si care sunt cheltuielile de infrastructura, cele legale etc. ?

Poti sa faci asta foarte simplu, cercetand costurile si punand pe foaie tot ce ai de facut.

Nu uita ca mai ai nevoie sa si mananci, sa iti platesti chiria si sa mai achiti cate o factura si in viata personala. Un antreprenor “home-less” nu va reusi prea multe.

 

Pune-ti aceste intrebari, cat si multe altele, inainte sa incepi un business.

Fi realist si nu te lasa convins de dorinta arzatoare de a face “ceva”. Un antreprenor bun stie ca faza de cercetare este cea mai improtanta etapa a unui start-up. Resursele tale de timp si bani sunt pretioase, asa ca nu le irosi pentru un vis, ci construieste ceva trainic, valoros si solid.

Lasă un comentariu