Antreprenori Anonimi TV – Cum promovăm Antreprenoriatul în România

Urmăriți cele mai noi VIDEO-uri, gratuit, în secțiunea TV a site-ului nostru! Click here

Antreprenoriatul a ajuns să fie un interes foarte întâlnit țn România și astfel este nevoie de modalitatăți de a cunoaște, a educa și a inspira următoare generație de oameni de afaceri.

Mulți furnizori oferă sisteme de suport pentru tinerii antreprenori, fie că fac cursuri, training-uri, oferă consultanță sau fac evenimente, fie că reprezintă orgainzații de tip accelerator, hub sau fond de investiții, fie ca sunt burse, bănci care sprijină antreprenorii sau ONG-uri care lucrează să creeze contexte favorabile pentru business.

În așa un ecosistem aglomerat poate să fie mai greu să filtrezi, așa ca ne-am propus să îi aducem în fața counității pe cei mai buni dintre ei, prin acțiunile noastre.

În VIDEO-urile marca „Antreprenori Anonimi”, aveți oportunitatea să cunoașteți antreprenori cu experientă, liderii din business din toate industriile, care povestesc in fața camerei de luat vederi experiențele personale despre antreprenoriat și despre lecțiile pe care le-au învat în mediul profesional și care i-au condus către succes.

Puteți sa urmăriți cele mai noi VIDEO-uri, gratuit, în sectțunea TV a site-ului nostru! Click here

Vizionare plăcută!

Cum negociezi ca sa castigi?

MarkCubanTalentul de negociator este un “must” pentru orice om de afaceri. Practic daca nu stii sa negociezi nu faci nicio afacere pentru ca, prin definitie, negocierea buna presupune ajungerea la o intelegere profitabila de ambele parti (renumitul “win-win”).

Multi inteleg prost termenul, mai ales pe meleagurile noastre, si au impresia ca a negocia inseamna “a-l prosti pe ala”, si chiar daca uneori linia e fina (recunosc), defapt asta e o mentalitate de termen scurt. (nu e sustenabil)

Nici despre intimidare nu se pune problema. Daca cineva te agreseaza sa accepti ceva din care pierzi, ridica-te si pleaca!

Tinerii antreprenori, din dorinta de a reusi mai repede, tind sa incerce sa multumeasca pe fiecare interlocutor, si uita in procesul asta si de profit, si de managementul timpului si, poate cel mai important, de reputatie!

Negocierea nu este doar parte a unei tranzactii, ci o facem in fiecare zi in relatia cu toti oameni. Practic orice interactiune este o negociere, in care cineva inevitabil se impune. (Voi dezbate intr-un articol viitor managementul interactiunii si psihologia organizatiei)

Acum, daca vrem sa ne rezumam la o “vanzare”, cazul cel mai frecvent de negociere intr-o afacere, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa negociezi „like a boss”:

1. Pregateste-te pentru negociere.

Inainte sa te duci la intalnire, opreste-te!

Intreaba-te daca iti este foarte clar ce vrei sa obtii in urma negocierii, si mai ales care este punctul sub care nu vei cobori “pretul”. Poti face asta foarte usor daca iti stabilesti 2 scenarii: “Best case” si “Worst case”.

Afla cat mai multe detalii despre persoana cu care urmeaza sa negociezi, atat profesional dar mai ales chestiuni de stil ce tin de personalitatea lui. Ce face? Unde? Cum face? Cine e cu el in “gasca”? Ce zic altii despre el? etc.

Trebuie sa stii despre domeniul in care iti desfasori activitatea (Business Intelligence).

E absolut vital sa stii ce vinzi, ca sa poti fi pregatit cu argumente pentru fiecare posibil “atac”. Ce crezi ca te va intreba? Vei putea sa il faci sa te intrebe ce vrei tu sa raspunzi?

2. Atentie la interesul pe care il are in a negocia cu tine.

Ce ai de oferit? Cat de mult are el nevoie de serviciile tale? Unde e punctul de intesectie al intereselor?

Pune intrebari si asculta cu rabdare, el iti va spune tot ce ai nevoie sa stii!
Nu face compromiruri decat ca ultima-solutie. O pozitie ferma impune respect.

3. Structureaza discutia in bucati digerabile.
Nu vorbi despre mai multe lucruri in acelasi timp. Agreaza un punct (sau considera ca e incheiat) si abia apoi treci la urmatorul.
Dar nu uita ca toate lucrurile din discutie raman pe masa, asa ca fi atent sa ramai flexibil si sa “impachetezi” fiecare mica batalie in ambalajul intregii negocieri.

4. Mareste placinta si apoi imparte-o.
Gandeste-te ca ai nevoie de loc de miscare in negociere, asa ca prezinta toate argumentele in cea mai buna lumina, ca apoi sa poti sa scazi, fara sa iti depasesti pragul.

Scopul negocierii este sa inchizi! (Value orientation). Modailtatea este competitia, dar si cooperarea joaca un rol important pentru o buna desfasurare (Value creation).

5. Adapteaza-te la fiecare pas.
Chiar daca ai un plan in cap inainte sa te intalnesti, lasa-l foarte flexibil si adapteaza-ti strategia la stilul/tehnica interlocutorului.

Nu e asa greu, daca stii ca sunt doar cateva tehnici pe care le poate folosi orice om (cu un grad mai mic sau mai mare de experienta, of course).

Practic la orice iti spune trebuie sa fi pregatit sa aplici o contra tehnica (ca la tenis). Cuvintele cheie la pe care trebuie sa le ai in vedere  sunt:

Competite; Colaborare; Acomodare; Compromis si Ezitare.
Schimba tehnica daca vezi ca nu da roade!
(Pe larg despre techicile de negociere, intr-un viitor post, promit.)

6. Exerseaza cooperarea conditionata.
Sunt sigur ca ai auzit de stilul “Da! Dar…”
E un mod mult mai eficient de a mentine o discutie aprinsa.
Plus ca ai putea sa obti ceva daca iti cantaresti contra-oferta corespunzator si nu te grabesti sa zici „NU”.

In concluzie te las cu cateva sfaturi pentru o negociere de succes, culese de la oameni mai destepti ca mine:

Fi politicos; Ai rabdare; Nu te lasa intimidat!; Provoaca-l; Nu fi modest; Iarta-l pentru incercari; Nu accepta oferte la care iesi in pierdere; Exprima-te clar si cunoaste-ti valoarea (reala)
Deci nu minti..

Ce greutati ai intampinat in negocieri? Cum ai facut sa negociezi cu succes in activitatile tale? Comenteaza mai jos.

„Salut, numele meu e Bogdan și sunt un antreprenor…”

br2015headshotIndiferent de domeniu, noi, cei cu spirit întreprinzător, avem mereu ceva nou în plan.

Ne place să cunoaștem oameni noi și să auzim despre experiențele lor, pe care mai apoi le înglobam în viziunea noastră personală asupra lumii, a afacerilor și a dezvoltării noastre ca indivizi și ca firme.

Vrem să fim în controlul destinului nostru și nu vrem să ne conformăm turmei. 

Vrem să credem că exista o rețeta a succesului și nu ne dăm bătuți atunci când „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Din contră! 

Învățăm în permanență de la oamenii pe care îi admirăm, de la oamenii ca noi și ne inspira să auzim despre începuturile umile ale unor mari realizări, pentru că știm că intr-o zi vom ajunge acolo unde vrem să fim.

Și nu ne mulțumim cu puțin, fie că suntem la început de drum, pe val sau între joburi, fiindcă acel ceva din înăuntrul nostru, ne spune că stabilitatea e doar acea etapa între succes și eșec. 

Prin „Antreprenor” ma refer la faptul că ești pe picioarele tale, ai vizunea ta și ești gata să dai 110% pentru realizarea ei, fie ca parte a unei companii, fie pe cont propriu. 

Vă mulțumesc pentru susținere și sunt convins că împreuna vom forma o comunitate reușită.

Sustine Proiectul Acum!

www.patreon.com/antreprenorianonimi

office (at ) antreprenorianonimi.org

Leadership-ul se invata in familie

În societatea zilelor noastre, căutăm exemple de oameni care au puterea sa ne inspire, pentru a duce povestea noastra mai departe.
Liderii pe care ii urmăm, beneficiază de încrederea noastră, aceea că ne vor conduce pe drumul potrivit nouă.

Avem nevoie de simboluri la care sa ne uităm atunci când avem nevoie de recalibrare, iar liderii reprezintă astfel de persoane.

Am foarte mulți oameni în viața mea pe care îi consider inspiraționali, de la scriitori, muzicieni, regizori și oameni de afaceri, însa daca ar fi să vorbesc despre o singură persoană care să reflecte cât mai multe din calitățile pe care le atribuim în mod obișnuit unui lider, acea persoană trebuie să fie tatăl meu.

Pentru unii poate că pare un clișeu să vorbesc despre tata, însa am sa incerc sa ma justific facând o paralela între calitățile unui lider și atributele unui tata.

1. Liderul are încredere deplină în oamenii lui.

A început să fie mult mai clar ce anume reprezintă tata în viata mea, la scurt timp dupa ce am devenit și eu tată, acum câțiva ani. Pe de-o parte, este miraculos cum se naște o nouă persoană, care nu a mai existat până acum iar pe cealaltă parte, este o experiență care a reușit să îmi schimbe macazul de la „mine” la „noi”.

Abia acum înțeleg că asa a fost și tata mereu cu mine, și pot cu adevărat să apreciez cum m-a susținut în absolut toate ideile nastrușnice pe care le-am avut de-a lungul vieții. Sfaturile lui nu au căutat niciodată să mă descurajeze sau să îmi dea senzația că el nu m-ar considera capabil să duc planul meu pană la final, chiar și atunci când nu era prea sigur că înțelege exact ceea ce vreau să fac.
Acest vot de încredere mi-a dat curaj să încep proiecte, de la cele mai nesemnificative până la cele de astăzi și să persist în fața greutaților asociate unor îndeletniciri antreprenoriale, cu suișuri și coborâșuri, cu bune și cu rele.

2. Liderul își motivează oamenii pentru ca ei sa-și atinga potențialul.

Trebuie să percizez că tatăl meu nu este și nu a fost niciodată un om de afaceri. Cu toate acestea, în profesia sa de medic, a dovedit multe din caracteristicile unui antreprenor de succes, având defapt o dedicare uriașa pentru oameni, care la rândul lor, au răspuns cu apreciere și au recomandat mai departe serviciile sale.

Motivația pe care am primit-o de la el a constat în felul în care mi-a putut demonstra că atunci când lucrezi în serviciul oamenilor, dându-le ceea ce au nevoie, la momentul potrivit, vei construi defapt relații. Acesta este secretul lui, atât în viată cât și în profesie.

Până la urmă, cu toții avem nevoie de motivație pentru orice am vrea să facem, dar diferența între o reclamă care ne promite „fericirea absoluta” într-o cutie de suc și un lider, este că cel din urmă este acolo și pe parcurs, pentru a ne ghida și a ne face să ne ajustăm la obiectivul propus, cu vederea sa de ansablu, dar mai ales cu felul intim în care ne cunoaste pe fiecare.

La fel e și cu tatal meu. Daca eu am succes, poate și el spune că a avut succes, așa că fiind constient de acest fapt, cu o căldură inepuizabila, îmi stă alături la fiecare pas și oricând am nevoie de direcție.

3. Liderul cântarește o situație și ia decizia potrivită pentru oamenii lui
De multe ori în viața, suntem confruntați cu decizii grele, care nu vin niciodată fără sacrificii și compromisuri. Probabil că cea mai esențială trăsătură a unui lider este felul în care își sacrifică propriul interes, pentru bunăstarea celor care îl urmează sau pentru a îndeplini obiectivul comun.

Această lipsă de mândrie am observat-o și la tatăl meu, atunci când familia noastră se confrunta cu greutăți, pe care nu le puteam trece decât uniți fiind și sacrificând planuri pe care le aveam la momentul respectiv.
Adaptabilitatea tatălui meu a fost mereu impresionantă, fie că a trebuit să facem ajustari din punct de vedere geografic sau ca a trebuit să ne aliniem cu noi contexte socio-econonice din mediul nostru înconjurator.

Astfel de exemple m-au făcut să ințeleg că responsabilitatea unui lider nu stă în puterea acestiua, ci în întelepciunea de care dă dovadă atunci când împrejurarile ne provoaca.

4. Liderul este statornic și reprezintă un reper atât pentru oamenii lui cât și pentru exterior
Toate culturile și civilizațiile au avut și au simboluri. Simbolul fiind esența unei idei, a unei trăiri care este atât de simplificata, încat poate să fie comunicată, dar și ințeleasă cu ușurința de către orice audiență.
Din acest motiv, liderul de oameni este un simbol care unește familii, echipe, companii și chiar națiuni întregi.

Mă refer la acea unitate care crează identitatea, iar aceasta la randul său, exprimă un sentiment de confort și de liniște în mințiile și inimile celor care se regasesc în acea identitate.
Poate că nu este deloc o coincidență că, în afară de cazuri izolate, cu toții putrăm numele de familie al tatălui.

Cu așa o responsabilitate pe umeri, un tată de succes trebuie să fie foarte atent la comportamentul său, pentru că este conștient de faptul că acțiunile sale au consecințe pentru toată familia.

Statornicia lui, abilitatea sa de a rămane un pilon de sprijin și de referinta pentru noi ceilalți, a însemnat că indiferent de inițiativele mele, am fost mereu convins că mă pot baza pe susținerea si pe îndrumarea tatălui meu.

Se spune că leadership-ul este o arta, iar uneltele pe care le are la îndemână artistul, sunt nimic mai mult decât adevăruri despre oameni.
Nu sunt de acord că trebuie să facem o distinctie intre lideri și „urmăritori”.

Acești termeni sunt relativi, asadar trebuie să stea în strânsă relație cu situația la care ne referim. În plan profesional avem exemplul liniei de raportare, iar în cel personal, avem exemplul generațiilor.

Tatăl meu este și a fost mereu un om pe care l-am urmat, iar fiul meu se uită în fiecare zi la mine și asteaptă de la mine să îl ghidez, pentru ca și el să poată să devină un lider pentru ai lui oameni.

Sursa: Leadership Reunited

Daca as avea o idee de afaceri…

elon-musk-tesla-59285888900149083021 copySe spune ca iti trebuie o idee geniala ca sa te apuci de business. Nimic mai fals!

De cele mai multe ori, o afacere de succes este atat de simpla incat nici nu iti vine sa crezi ca nu te-ai gandit chiar tu sa faci asta. De ce? Pentru ca idea respectiva raspunde unei nevoi pe care o ai si tu, si altii din jurul tau. Nu trebuie sa fie ceva fantastic, ci sa faci ceva care functioneaza!

In principal, e bine sa stii ca nu este nici pe departe suficient sa ai o idee, oricat de buna ar parea ea. Un business solid necesita mult mai multa munca ca sa poata sa patrunda in aglomeratia de oferte cu care suntem asaltati in fiecare moment.

Majoritatea fondatorilor se concentreaza atat de mult pe dezvoltarea unui produs nou, incat uita cu desavarsire sa ii creeze acestuia si un context in care sa poata sa existe, prin care sa poata fi gestionat si mentinut pe piata.

Tine minte ca, oricat de bun (crezi ca) este produsul tau, asta nu este o garantie ca vei avea clienti, iar o firma fara clienti, nu este o firma!

Poate ca asta este diferenta intre un inventator si un antreprenor…

Antreprenorul stie cum sa “faca loc” produsului in piata. El sau ea stie cum sa se integreze in ecosistemul de business in care vrea sa isi desfasoare activitatea si sa administreze afacerea, astfel incat sa tina sub control costurile curente si actiunile de promovare (de exemplu).

De aceea, este o idee buna sa te parteneriezi cu cineva care poate sa aduca “la masa”, abilitatile pe care tu nu le ai.

Daca esti un inventator, gaseste in cercul tau de apropiati pe cineva care nu este atat de creativ ca tine insa intelege cum se administreaza o afacere.

Si invers! Daca esti un antreprenor nativ, cauta sa devi partenerul unei persoane creative care poate sa inoveze sau chiar sa inventeze un raspuns la nevoile din piata.

Apoi, cautati impreuna raspunsurile la urmatoarele intrebari:

1. Care este valoarea pe care o aduce noul produs clientilor?

Desi suna frumos sa spui “Fa ceea ce iti place si banii vor veni”, acest lucru nu se intampla atat de des precum ai crede. Pasiunea este foarte importanta, insa doar daca este ancorata in realitatile unei economii de piata. Ca sa faci profit, trebuie sa oferi oamenilor ceea ce cauta.

2. Ce e diferit la business-ul vostru?

Ai o idee similara cu ceva ce deja exista pe piata? Ok! Cum te vei diferentia de competitie?

In general sunt doar 3 feluri mari si late care te diferetiaza in ochii unui client: “Mai bun”; “Mai ieftin” sau “Mai rapid”. Da, poti face si combinatii intre ele, dar e imposibil sa le faci pe toate deodata!

Gandeste-te ca sunt multe companii care ofera aceleasi servicii sau produse insa se diferentiaza unele de altele fie prin pret, fie prin calitate… sau daca sunt cu adevarat geniali, se vor diferentia prin experienta pe care o are clientul, atunci cand cumpara. Gandeste-te la asta pentru cateva minute, si gaseste un motiv pentru care sa te aleaga clientii.

3. Ce stiti sa faceti si ce nu stiti sa faceti?

Chiar daca esti o persoana multi-disciplinara, nu vei putea sa joci toate rolurile din firma ta. Nu vei avea timp suficient si probabil ca vei fi atat de aglomerat incat vei face o munca, cel mult, mediocra.

Da-ti seama care este zona ta forte si cauta oameni cat mai priceputi sa preia celelelte aspecte. Acum ai o echipa!

4. Ai suficienti bani?

Banii nu sunt cel mai important aspect al business-ului insa fara ei, nu vei supravetui prea mult timp, nici in business si nici in viata personala.

Inainte sa te arunci cu capul inainte, intreaba-te de cati bani ai nevoie pentru fiecare etapa a afacerii tale, ce oameni va trebui sa platesti ca sa te ajute si care sunt cheltuielile de infrastructura, cele legale etc. ?

Poti sa faci asta foarte simplu, cercetand costurile si punand pe foaie tot ce ai de facut.

Nu uita ca mai ai nevoie sa si mananci, sa iti platesti chiria si sa mai achiti cate o factura si in viata personala. Un antreprenor “home-less” nu va reusi prea multe.

 

Pune-ti aceste intrebari, cat si multe altele, inainte sa incepi un business.

Fi realist si nu te lasa convins de dorinta arzatoare de a face “ceva”. Un antreprenor bun stie ca faza de cercetare este cea mai improtanta etapa a unui start-up. Resursele tale de timp si bani sunt pretioase, asa ca nu le irosi pentru un vis, ci construieste ceva trainic, valoros si solid.

Cum sa te motivezi singur pentru a rezista in Afaceri

gurbaksh_chahal copy

Daca nu stii sa te auto-motivezi ca antreprenor, probabil ca nu vei ajunge foarte departe in afaceri, si nici in viata personala.

Atunci cand pornesti un business, si o buna perioada de timp dupa acest moment, nivelul stresului tau va creste semnificativ si daca nu esti suficient de determinat vei avea mari dificultati in a face fata presiunii.

Ai in fata multe nopti nedormite si zile pline de probleme care necesita atentia ta si numai a ta, in calitate de fondator.

Trebuie sa gasesti metode de a functiona in fiecare zi, la capacitate maxima!

Abilitatea de a ramane entuziasmat si determinat nu este insa un talent inascut, desi unii oameni sunt mai pregatiti (genetic) sa reziste provocarilor imense ale unui rol ca cel de antreprenor.

Asta este o veste buna, pentru ca inseamna ca fiecare dintre noi suntem capabili sa ne educam in acest sens, atat apeland la cursuri de specialitate cat si singuri.

Japonezii vorbesc despre „ikigai” (motivul pentru care te ridici din pat in fiecare dimineata). Daca acel „ikigai” este afacerea ta, esti pe drumul cel bun! Inseamna ca esti dedicat si faci tot ce iti sta in putere ca sa iti mearga business-ul.

Este foarte important sa stii care sunt motivele pentru care ai pornit pe acest drum, care sunt asteptarile tale, atat de la afacere cat si de la viata si sa poti sa iti structurezi cele 24 de ore din zi in asa fel incat sa poti sa te bucuri de tot ce ai realizat.

In aceeasi masura, este foarte important sa scapi de orice urma de timiditate. Asta te tine pe loc insa si arata celorlalti ca nu esti convins de ceea ce faci. Invata sa-ti ti capul sus si sa privesti oamenii in ochi, fara nici o urma de aroganta insa cu multa incredere in tine. Daca esti capabil sa iti ti privirea sus chiar si atunci cand discuti cu cineva care te critica sau cu un mentor care te sfatuieste, si inmagazinezi informatia, acceptand ca nu esti singur pe lume, atunci dai dovada ca esti o persoana autentica.

Deschide o afacere de care esti mandru! Ceva care ti se potriveste cu adevarat si nu o face doar pentru bani, pentru ca toata lumea va vedea ca esti fals.Un lucru este cert: Mereu vor exista suisuri si coborasuri in tot ceea ce facem! Frumusetea apare atunci cand vezi ca ai construit ceva solid care rezista in vremurile grele si nu isi pierde capul in cele bune.

Este foarte important sa intelegi de unde vine motivatia ta personala, iar daca lucrezi intr-o echipa, sa intelegi ce anume ii motiveaza si pe ceilalti. Astfel toata lumea implicata in business-ul tau va depune toate eforturile necesare, deoarece lucrati impreuna pentru a va indeplini obiectivele.

Cu cat stii mai multe despre afacerea ta, cu atat vei fi mai convins daca esti sau nu pe drumul cel bun, iar daca realizezi ca te-ai indepartat de telul tau… intoarce-te cativa pasi si schimba unele elmente.

Nu renunta doar pentru ca ai intalnit un zid, ci incearca una din metodele de a merge mai departe: Ocoleste-l; Sari peste sau Treci prin el!

Cum sa vinzi orice, inclusiv pe tine

zigziglar copyTraim vremuri in care este imperativ sa stii sa (te) vinzi.
Departe de schemele „americanesti” din carti care suna a teleshopping sau se bazeaza pe o cultura straina de a noastra, in vanzari exista cateva elemente care sunt esentiale pentru a reusi sa convingi pe cineva sa cumpere de la tine sau sa creada intr-o idee.

Primul, si cel mai important aspect care trebuie avut in vedere este: Omul.

Indiferent ca vinzi produse catre consumatori sau iti vinzi serviciile catre o alta companie, trebuie sa retii ca afacerile se fac intre oameni si nu intre persoane juridice.

Peste tot vei da de oameni, asa ca pentru a avea succes, e important sa intelegi nu doar psihologie comportamentala dar si sa inveti asculti, sa studiezi, sa reactionezi si sa te adaptezi.. cam ca in viata.

Iata elementele de baza ale unei relatii (mai mult sau mai putin comerciale):

1. Prietenia
Nimeni nu va cumpara ceva de la cineva pe care nu il suporta. In acest sens, trebuie sa inveti sa te faci placut. Mai mult, trebuie sa iti placa sa interactionezi cu oameni si sa faci asta cat de sincer poti.

Nu trebuie sa iesi in oras cu clientul tau (neaparat) si nu e cazul sa flirtezi cu el/ea, dar in interactiunea voastra trebuie sa fii un om cu care tu insuti ai vrea sa fii prieten.

O relatie trainica poate exista doar atunci cand ambele parti se „plac”. Atentie insa la limita de proximitate, ca sa nu iti dauneze reputatiei. (Nici o vanzare nu merita sa te prostituezi, oricat de mare ar fi comisionul, pentru ca daunele la adresa imaginii tale vor fi ireparabile).

2. Invata sa spui „Nu”
Desi poate parea contra-intuitiv, din diverse motive uneori este bine sa mai si refuzi unii clienti.

Incearca sa ramai in limitele pe care le-ai stabilit, atat de pret cat si de implicare in afacerea respectiva. Prea multe compromisuri iti vor incarca agenda si in scurt timp vei ajunge sa nu mai dai randament, pentru clientii/relatiile care chiar conteaza, si care vor avea de suferit daca atentia ta este ocupata cu mizilicuri. Nici cu banii nu vei sta prea bine, iar statuia pe care o doreai, se va lasa asteptata.

„Nu” inseamna ca esti respectabil, sigur pe tine si ca stii exact ceea ce vrei si.. ce nu vrei. Poti chiar sa fii perceput ca fiind exclusivist, ceea ce ar putea sa iti urce putin si marjele.

Totusi, exerseaza „nu-ul” cu moderatie, sau nu vei avea nici un client. (Uite cate negatii intr-o singura propozitie!)

3. Da-le mai mult
Orice client cu care ai reusit sa inchizi o data, iti deschide perspectiva de a il face clientul tau fidel. Acum e momentul sa plusezi.

Ofera-i ceva in mai mult decat a cumparat, arata-i ca e special.  Clientul iti va ramane loial, te va recomanda si de cate ori iti va auzi numele, se va simtii mandru ca te cunoaste.

In esenta, oamenii mari sunt la fel ca si copii. Tuturor le place sa primeasca cadouri, asa ca.. fa pe Mos Craciun si in curand va fi Craciun in fiecare luna.

4. Pastreaza legatura
Multi „vanzatori” uita de clientii lor inainte sa se usuce cerneala pe contract, si trec rapid la alti prospecti noi.

Asta se intampla din doua motive: 1. Pentru ca sunt prea presati sa aduc business nou; si 2. Pentru ca nu au inteles ca achizitia de clienti este o parte distincta de relationarea pe termen lung cu ei.

Poate ca la inceput nu e evident ce se intampla, in febra de a arunca tot mai multi prospecti in palnie, insa odata ce trece anul si se ajunge la reinoirea contractelor, vanzatorul nostru descopera ca trebuie sa o ia de la capat, si in loc sa isi faca viata din ce in ce mai usoara, ramane captiv unui stil de vanzare mai degaraba potrivit unui start-up care nu stie incotro s-o apuce.

In timp nu vei mai avea aceeasi energie, asa ca fii smart si pastreaza legatura cu clientii tai, afla mereu ce fac si ce se gandesc sa faca. Ofera-le chestii noi si intereseaza-te de cum iti folosesc serviciile.

5. Fii tu sursa
Este foarte important ca clientii tai sa stie ca „TU” esti somitatea in domeniul tau si ca pot apela oricand la tine pentru lucurile pe care le reprezinti. Daca ai reusit sa te pozitionezi astfel in mintea lor, vei fii mereu prima lor optiune.

Asculta-i si ajuta-i cand au o problema iar ei vor stii ca pot avea incredere in tine, si te vor prefera atunci cand va veni un competitor la ei sa-i fure.

Increderea si loialitatea sunt cuvintele cheie in orice relatie.

6. Vinde tot
Atunci cand esti pe teren, nu vinzi doar produsul sau serviciul, ci te vinzi pe tine, pe colegii tai, compania ta, toata povestea.

Nu uita ca faci parte din ceva mai mare ca tine(daca nu cumva esti Rambo) si te ajuta mult sa te identifici si chiar sa te mandresti cu oamenii pe care ii ai alaturi.

Spune-i clientului tau o poveste, povestea ta, abordarea ta in viata, in business.. si parerea ta sincera despre ceea ce vinzi acolo. Crede in produsul tau si in tine. Pana la urma oamenii nu cumpara produse, ci povesti.. credibile!

Am vazut cum vanzarile pot seamana foarte mult cu constructia unei relatii amoroase. De la seductie pana la „a fi acolo pentru celalalt”, totul pare similar, si asta pentru ca suntem oameni cu totii.
Ce alte aspecte ale relationarii cu clientii ai mai adauga? Care este experienta ta in vanzari? Comenteaza aici si hai sa stam de vorba.

Cum imparti placinta cand esti la inceput de drum?

_D3R8051O discutie frecventa pe care o am cu clientii mei atunci cand se gandesc sa deschida o firma este felul in care ar trebui sa se imparta procentele intre asociati.

Dincolo de lacomie si de personalitatea fiecaruia (dominanta/submisiva) este important sa se aiba in vedere cateva aspecte deosebit de importante pentru a lua o decizie in aceasta privinta.

1. 100% din nimic inseamna nimic.

Sunt ferm convins ca fiecare asociat trebuie sa isi evalueze implicarea (financiara sau de timp si talent) foarte corect.

Nu sunt de acord ca finantatorul proiectului (investitorul principal) trebuie sa aiba, ca regula, cel mai mare share din compania nou infiintata.

In Romania tindem sa uitam ca succesul unei firme, vine din calitatea serviciilor sau produselor livrate catre clienti.

Este insa adevarat ca fara bani, nu se poate dezvolta nimic, asa ca imi sfatuiesc clientii sa procedeze cat mai echilibrat in impartirea initiala pentru a trece cat mai repede la treaba si pentru a da valoare acelor procente de pe hartie.

Daca intre asociati nu exista o relatie bazata pe incredere si competenta (cum se intampla in cazul multor firme), vor exista probleme grave, imediat cum incep sa se ruleze niste bani.

Problemele de acest tip duc inevitabil la ruperea organizatiei.

2. Investitori externi (Angels)

Exista mai multe tipuri de business angel. pe de-o parte sunt cei care se implica cu know-how la nivel de strategie si nu numai, iar pe cealalta parte sunt investitorii tacuti care vor doar sa isi faca exit-ul pe plus.

Personal prefer sa lucrez cu prima categorie. Acesti oameni aduc valoare companiei prin investitia in bani dar mai ales prin experienta, accesul la reteaua lor, timpul lor si prin entuziasm si leadership. Acestea din urma sunt defapt adevaratele valori, nepretuite.

3. Sweat equity

Desi e bine ca fiecare asociat sa puna bani din buzunar la inceputurile firmei, unii dintre ei pot fi experti in domeniul lor, oameni foarte talentati sau creativi. Ei investesc munca propriu-zisa. (transpiratia..)

Faptul ca sunt de acord sa isi puna ablilitatile in folosul noii companii este de multe ori mai valoros decat banii pe care i-ar putea investii.

Acesti asociati vor primi procente in functie de implicarea lor fizica in dezvoltarea produsului sau serviciului. Un mare procent!

4. Fonduri de investitii

Daca ai ajuns sa cauti investitii de la aceste institutii financiare, inseamna ca ai facut ceva bine cu firma ta.

Mai inseamna ca esti foarte aproape sa nu mai fi majoritar cand vine vorba de procentele pe care le detii din firma.

Ca regula, share-urile tale care valorau la inceput 3 lei, acum s-au apreciat semnificativ, si chiar daca ai ramas cu un procent mai mic (de ex 25%) acesta poate valora milioane.

5. Optiuni

Nu uita sa lasi o plaja de procente cu care sa poti sa ii recompensezi angajatii vedeta si viitorii executivi.

Acestia pot accepta un salariu mai mic si vor fi mai motivati sa „puna umarul” pentru a creste valoarea procentelor lor, si implicit valoare alor tale.


Ce probleme ati intampinat la impartirea placintei? Ce credeti ca este mai important pentru a porni o afacere: Banii sau competenta? In ce masura?

Mai multe se pot intampla aici:
http://www.facebook.com/bogdanrusuconsulting

De ce nu poate oricine sa fie om de afaceri?

Larry AAAntreprenorii sunt oameni deosebiti fata de restul populatiei.
Ei nu sunt nici pe departe perfecti. Din contra!

Dar ei au acel amestec de trasaturi, bune si rele, de care este nevoie pentru a reusi.

Se deosebesc atat prin capacitatea de a intelege concepte economice, de a sesiza oportunitati si de a reusi sa convinga clienti si furnizori, cat si prin cateva trasaturi ce tin de personalitate, de auto-control, de viziune si de abilitatea de a relationa cu oameni.

Exista inclusiv limitari fizice pentru cei care duc acest stil de viata. Nivelul stresului care trebuie tolerat este cu mult mai mare decat pentru alte categorii de oameni.

De cele mai multe ori, antreprenorii au nevoie de foarte putin somn si reusesc sa se tina alerti fara a folosi stimulente in exces. (cafea, tutun)

Faptul ca au in vedere constant multiplele aspecte ale businessului lor, necesita o tarie emotionala iesita din comun, avand in vedere ca se confrunta in continuu cu luarea de decizii importante, complicate si de multe ori extrem de urgente.

In administrarea afacerii apar foarte des incertitudinea si dubii legate de performata si strategie, de aceea antreprenorul trebuie sa poata sa se mentina in forma (mentala dar si fizica) pentru a putea sa judece obiectiv.

Henry Ford spunea ca “Indiferet daca crezi ca poti sau crezi ca nu poti sa faci ceva, ai dreptate.”

Ceea ce putem interpreta de aici, in contextul antreprenoriatului, este faptul ca felul in care gandesti si te motivezi singur, iti dicteaza comportamentul, si astfel creste posibilitatea de a avea succes cu cat esti mai convins (cu argumente) ca vei reusi.

Antreprenori fricosi nu exista!
Exista reticenti, observatori, conservatori, si asa mai departe, insa cu totii au curajul sa creada ca urmatoarea miscare va fi una buna, si sa ii convinga pe cei cu care lucreaza de acest fapt.

Multe din incercarile care apar in viata omului de afaceri, a liderului de echipa, a antreprenorului, sunt invinse mai usor daca nu cadem in cateva capcane care pot sa limiteze increderea de sine si potentialul:

1. Toti suntem in vanzari.

Chiar daca nu lucreaza in vanzari, per se, antreprenorul este vanzatorul principal.
Felul in care vorbeste, cum se imbraca, unde se duce, cu cine se stie etc., totul conteaza pentru reusita businessului.

Vanzarile se bazeaza pe relatii, pe conexiuni si pe comunicare (verbala si non-verbala), iar reputatia antreprenorului trebuie sa reflecte personalitatea companiei.

2. Nimic nu e alb sau negru.

Daca trebuie facute schimbari in firma, acestea trebuie facute. In aceeasi masura, daca e nevoie ca antreprenorul sa se schimbe, este obligatoriu ca el sa aiba flexibilitatea necesara sa isi imbunatateasca prestatia si felul de a fi.

Orice actiune repetata devine obisnuinta, asa ca trebuie sa exercite un control riguros al obicieiurilor sale.

Auto-cunoasterea, acceptarea unor aspecte si corectarea altora ce tin de comportament sau chiar gandire sunt elemente cheie pentru orice persoana de business.

3. Cercetare, Decizie, Actiune.

Exista un singur mod in care poti sa fi convins ca ceea ce decizi este cat se poate de corect: Cercetarea.

Totul trebuie sa se bazeze pe argumente, toate venind din piata, din exterior, nu din retorica.

Astfel este important ca antreprenorul sa aiba atentia dezvoltata, rabdarea ascutita si capacitatea de interpretare crescuta.

4. Sunt 24 de ore intr-o zi.

Cu totii avem acelasi numar de ore la dispozitie.

Cum se face atunci ca unii par sa reuseasca sa „mute muntii” intr-o zi iar altii au nevoie de saptamani intregi ca sa termine o prezentare?

Raspunsul este: Time Management.

Nu doar proiritizarea actiunilor pe care trebuie sa le faca pe parcursul zilei dar si renuntarea si respingerea totala a lucrurilor care sunt neproductive, nesanatoase sau ne-necesare.

Asta inseamna mai mult decat sa nu stai pe facebook toata ziua la birou, pentru ca implica atat viata ta profesionala cat si cea personala si o disciplina respectata la virgula, in fiecare zi.

5. Eu sunt firma.

Gresit! Firma este formata atat din echipa intreaga cat si din alte elemente unoeri abstracte, ca de exemplu branding-ul sau modelul de business.

Un antreprenor care considera ca firma nu poate functiona fara el (prezent 24/7 acolo) nu face decat sa se laude fara motiv. Oricum nu va avea prea mare succes.

De fapt el ar trebui sa caute sa le dea oamenilor puterea si responsabilitatea asupra activitatiilor lor si sa nu joace rolul unui oracol, atotstiutor care da solutii in stanga si in dreapta.

Este extrem de demotivant pentru oameni sa le tot spui ce si cum sa faca sau sa stai deasupra lor si sa le respiri in ceafa pentru cele mai banale task-uri.

Daca le dai doar din experienta ta si ii lasi sa fie ei insisi creativi, si respectiv productivi, sa gaseasca solutii si sa fie mandri de munca lor, atunci ei vor spune despre succesul afacerii tale: “Noi am facut asta!”.

Ce alte caracteristici am mai putea sa adaugam in lista? Ce diferente sunt intre antreprenori si restul lumii? Spune-ne parerea ta si hai sa discutam.

Diferenta intre Branding Personal si Exhibitionism

ddddffgewsed copyIn ultima vreme, Brandul Personal a ajuns sa fie un “buzz-word” tot mai des intalnit.

Asa cum companiile au nevoie de o identitate pentru a fi observate in piata, tinute minte si preferate de catre clientii lor, nu este o surpriza ca si oamenii se pot “brand-ui” cu succes.

Unii oameni o fac natural, chiar involuntar, printr-un comportament si un discurs mai mult sau mai putin adaptat “pietei”, altii insa merg la cursuri pentru a se pune la punct.

Cei care nu s-au nascut cu aceste abilitati folosesc serviciile unor consultanti specializati pentru a construi si mentine o imagine, exact ca in cazul unei companii.

Pentru tine, ca om de afaceri este deosebit de important aspectul acesta, daca nu pentru alt scop, macar pentru cel de a te diferentia de persoana  care tocmai a terminat de prezentat ideea lui, oamenilor carora urmeaza sa le prezinti ideea ta.

Este un fapt cunoscut ca investitorii cumpara mai mult decat o parte din firma ta. Ei isi arata increderea in capacitatile tale de a planifica si, mai ales, de a executa un plan.

In business, ca si in viata personala, reputatia este imperativa. Asadar, este bine sa disecam in cele ce urmeaza notiunea de “Brand Personal” pentru a intelege: ce este; cum se face(corect) si nu in ultimul rand, cand devine exagerat.

Trebuie sa ai o reputatie buna daca vrei ca lumea sa te cunoasca, sa te recunoasca si sa te recomande.

Imaginea devine astfel o chestiune de adaptare la nevoile pietei sau ale audientei tale, indiferent daca este vorba de produsul tau sau de tine ca persoana din spatele lui.

Fie ca ai nevoie sa imprezionezi un investitor sau sa convingi un client, brand-ul tau influenteaza succesul pe care il vei avea.

Brandul personal tine cont atat de ceea ce se vede, cat si de ceea ce se aude (de la tine sau despre tine).

Cum esti perceput?

Asadar, conteaza totul. De la stilul vestimentar si igiena corporala sau postura, pana la dictie, cum arata si cum iti prezinti cartea de vizita.

Este o mare greseala sa ignori subiectul brand personal!

De ce? Pentru ca la fel ca intr-un joc, nu poti sa te prefaci ca nu exista reguli sau sa presupui ca ceilalti nu le cunosc sau nu tin cont de ele. Oamenii te vad si te catalogheaza. Iar tu ai doar o singura sansa sa faci o prima impresie memorabila (in sensul bun).

O alta mare greseala este sa fii nesincer cu imaginea pe care vrei sa o creezi si sa o menti.

Daca minti, poate vei convinge cativa oameni, pe termen scurt, dar iti va fi foarte greu sa mentii acel rol, pentru ca pur si simplu nu iti vine natural sa fii acea persoana.

Aceasta abordare de gherila iti va dauna pe viitor reputatiei.

De aceea, specialistii in branding personal analizeaza clientul din numeroase perspective, pentru a scoate in fata calitatile care deja exista in omul respectiv.
Voi reveni la acest subiect si in articole viitoare, dar hai sa o luam cu inceputul.

Cum iti creezi brand-ul?

1. Perceptia

Scrie intr-un document care este felul in care ti-ai dori sa fii perceput de oameni.

Apoi, alege in mintea ta cateva persoane pe care le respecti si incearca sa iti imaginezi care este felul in care ei te-ar descrie in acest moment.

Este un exercitiu foarte revelator, care te va ajuta sa iti dai seama unde ai nevoie de imbunatatiri.

Fii sincer, pentru ca nu va vedea nimeni ce scrii tu acolo (in afara de un specialist, daca alegi sa lucrezi cu unul).

Cauta sa folosesti cat mai multe atribute in cele doua texte, pentru ca acelea vor fi cuvintele cheie de la care pleci in procesul de a deveni inconfundabil.

2. Consolidarea mesajului

Odata ce ai o idee despre cum ar trebui sa arate brandul tau personal, este util ca el sa poata fi usor verificabil.

Acest lucru se face foarte eficient daca ai un blog (pe care scrii frecvent), un site sau un profil social care sa coroboreze povestea ta.

Acolo vei urca informatiile care vorbesc despre valoarea si realizarile tale. Atentie insa la detalii si la verosimilitate. Nu esti un actor!

Deja ar trebui sa iti fie clar ca brandul nu se lipeste pur si simplu peste ceea ce esti acum, ci tocmai ai intrat intr-un proces de transformare in acea persoana.

Fii sincer cu ceea ce esti si cu ceea ce speri sa devii. Iti va fi mult mai usor, crede-ma.

Apeleaza la un fotograf si fa-ti un set de poze profestioniste, care sa te puna in valoare si sa te arate asa cum vrei sa fii perceput.

Foloseste aceste imagini atat in comunicarea ta pe retele sociale, cat si pe alte canale, cum ar fi in presa sau cand participi la un eveniment in calitate de speaker.

3. Vestimentatia si accesoriile

Foloseste culori care se potrivesc brandului pe care l-ai creat, varstei, culorii tenului, a parului tau, si asa mai departe.

In business e bine sa combini un look clasic (costum sau cel putin sacou) cu accesorii discrete, care sa vorbeasca despre personalitatea ta (de exemplu, ceasul sau cravata).

Este de la sine inteles ca hainele trebuie sa fie pe masura ta, curate si calcate. Nu neaparat haine scumpe, ci cu bun gust.
Foloseste un parfum care sa-ti completeze look-ul. Oamenii au si simtul olfactiv la ei cand va intalniti ‘face to face’.

4. Masina ca un „statement” al imaginii tale

Fie ca iti place sa conduci sau sa fii condus (de catre un sofer), masina nu este doar un mijloc de transport de la A la B. Este un simbol si un barometru al succesului.

Este in regula daca (inca) nu iti permiti un Bentley! Am vorbit mai sus despre o imagine cat mai onesta, asadar masina pe care o ai trebuie sa fie curata, intretinuta si functionala.

Daca masina ta arata rau, e un semn ca tu esti dezordonat sau chiar iresponsabil.

Poti arata ca esti sportiv cu un model de masina care are performante ridicate sau sa ai o masina confortabila si eleganta, pentru a sugera rafinament.

Mesajul va fi foarte clar pentru toata lumea.

5. Cartea de vizita

Alege sa iesi in evidenta prin continut, nu prin extravagante sau culori tipatoare.

Mai bine ramai in limitele stilului clasic si alege cartonul alb sau fildes, care complimenteaza cel mai bine textul si (eventual) logo-ul tau, intr-o textura placuta atat vizual, cat si la atingere.

Daca ai titluri (PhD, MBA, etc.) nu uita sa le mentionezi langa numele tau (dar nu le inventa!).

Prezinta cartea ta de vizita ca pe un dar pretios atunci cand o dai din mana, pentru a-ti mari sansele ca ea sa fie folosita in viitor.

6. Spatiul tau de lucru si intalniri

Ca si masina, biroul tau vorbeste foarte raspicat despre omul din spatele lui.

Atat spatiul unde se afla acesta, cat si pozitionarea lui, trebuie sa fie impecabile si adaptate mesajului pe care vrei sa il transmiti.

Foloseste lumina naturala si nu fi dezordonat.

Exista cateva obiecte care, daca sunt bine pozitionate pe birou, vor transmite incredere interlocutorului tau: poze cu familia, premii, diplome, etc.)

Toti cei care iti calca pragul vor obtine multe informatii despre tine, asa ca ai grija sa fie cele pe care le vrei transmise.

Nu este o problema daca preferi sa lucrezi in alte parti decat la birou (de exemplu, din cafenea), insa ai grija sa fie un loc unde se poate sta de vorba si unde clientela este aproapiata de felul in care vrei sa te prezinti.

Care este stilul tau de branding? Esti pregatit sa il sustii? Comenteaza mai jos cu parerile tale.

Deschide o afacere

keep calm AAAADaca tot se schimba anul, poate ca te gandesti sa faci schimbari in viata ta. Acum e momentul pe care il asteptai sa intri cu toate fortele in antreprenoriat.

Ideea o ai! Fie ca ai deja o echipa sau te gandesti sa pornesti pe cont propriu, vei avea nevoie de cateva sfaturi competente inainte sa te apuci sa scrii un plan (si chiar dupa acest prim pas).

Astazi vom vedea ce forma de organizare ar trebui sa alegi:

S.R.L. sau P.F.A.?

In functie de business-ul pe care il ai in minte, vei avea de ales intre aceste doua optiuni.

Ele difera destul de mult si cred ca cel mai eficient este sa ne uitam la aceste diferente, sa vedem care sunt avantajele si, mai ales, dezavantajele fiecareia, ca mai apoi tu sa poti incepe anul cu o idee mai clara despre ce urmeaza sa se intample in organizarea business-ului tau nou.

Astfel, vei putea sa iti planifici realistic afacerea in functie de nevoile tale dar si de resursele de care dispui sau ai nevoie.

Inainte sa defalcam optiunile, e foarte important sa mentionez ca exista doua diferente fundamentale in ceea ce priveste raspunderea proprietarului si domeniul de activitate.

Persoana fizica autorizata este responsabila (in caz de insolventa de ex.) cu averea personala, deci va trebui sa ai mare grija sa iti poti plati creditorii si/sau furnizorii pentru ca risti sa iti pierzi proprietatile si bunurile.

Societatea cu raspundere limitata, asa cum spune si numele, raspunde doar cu patrimoniul companiei. Cu alte cuvinte, averea ta nu va fi afectata in caz de incapacitate de plata, iar creditorii vor trebui sa se multumeasca cu impartirea patrimoniului ce se afla in proprietatea firmei.

Mai mult, daca in cazul unui S.R.L. poti desfasura orice activitate te taie capul, pentru un P.F.A. insa, trebuie sa demonstrezi ca ai capacitatea sa faci acea activitate, ca „stii despre ce e vorba” (De obicei o diploma recunoscuta in domeniul respectiv e necasara la dosar).

Deci, la prima vedere, pare mai mult decat clar ca un S.R.L. este solutia logica, dar nu te grabi!

Hai sa vedem in detaliu ce presupun cele doua optiuni:

1. P.F.A.

Avantaje:

– infiintarea necesita putin timp;

– costurile de infiintare sunt mici (aprox. 300 lei);

– dosarul cuprinde o documentatie redusa;

– poti beneficia de banii firmei oricand vrei;

– contabilitatea e simpla – intrari si iesiri – deci o poti face singur;

– depui putine declaratii la ANAF (dar tot stai la coada);

– nu platesti impozit pe dividende la sfarsit de an;

– ai un singur registru de incasari si plati, fie ca ele sunt cash sau prin banca;

– platesti impozit in functie de sumele reale rulate, ceea ce inseamna ca se recalculeaza estimatul tau initial;

– poti avea cati angajati vrei, la fel ca orice alta firma (!);

– poti sa desfiintezi P.F.A.-ul oricand, simplu si rapid.

Dezavantaje:

– raspunzi cu averea personala;

– ai nevoie de certificarea competentelor;

– nu poti sa alegi orice si oricate domenii de activitate (CAEN-uri);

– nu poti suspenda activitatea, trebuind sa platesti impozite (sanatate si somaj, de ex.), indiferent daca ai sau nu incasari;

– e mai dificil de decontat cheltuieli si se aplica niste reguli care iti permit deducerea numai pt anumite cheltuieli, in anumite proportii si limite (multe dintre ele fara nici un sens);

– platesti impozit la venit (net), nu la profit, cum ar fi logic;

– nu ai aproape nici o sansa sa castigi licitatii, chiar si cu angajati, inclusiv pentru ca exista o perceptie gresita in randul populatiei, cum ca, nu ai fi o „firma serioasa” daca nu esti S.R.L. (i rest my case…)

2. S.R.L.

Avantaje:

– asociatul/ii raspund doar cu capitalul firmei;

– poti alege cate CAEN-uri vrei, fara sa demonsrezi nimanui vreo competenta, activitati cu sau fara legatura cu ceea ce vrei sa faci defapt (sfatul meu este insa sa nu platesti degeaba pentru posibilitatea de a organiza balciuri, daca nu vei organiza balciuri…)
Poti adauga sau modifica domeniile de activitate oricand;

– poti deconta aproape orice, daca o faci pentru bunul mers al firmei;

– platesti impozit pe profit, daca ai, si sunt o multitudine de metode prin care poti reduce profitul la final de an fiscal (de ex., poti plati cotizatii catre asociatii patronale, sumele fiind deductibile integral);

– desi trebuie sa ai o vechime, poti intra in licitatii publice sau private si poate chiar vei castiga contractul;

– daca esti tanar si novice, poti sa deschizi un S.R.L.-D. (debutant), cu o serie de facilitati fiscale si de finantare, dar si cu limitari severe;

– pana ajungi la o cifra de afaceri de 65k EUR, platesti doar 3% impozit, si asta pe venituri (in loc de 16% din profit. Dar e discutabil daca asta e sau nu un avantaj real, si in functie de activitatea firmei)

Dezavantaje:

– costuri mari de infiintare;

– documentatie stufoasa si foarte diversa la depunerea dosarului;

– cont in banca pentru capilatul social obligatoriu;

– contabilitatea trebuie lasata pe mana unui expert autorizat;

– poti scoate bani din firma doar la final de an fiscal, si mai platesti si impozit pe dividende, adica inca 16% (!);

– inchiderea prin lichidare sau dizolvare a unui S.R.L. este ca un cosmar care nu se mai termina;

Acum ca ai un tablou mult mai clar asupra acestor diferente, poti sa te interesezi mai departe despre ce presupune deschiderea afacerii tale.

Ia legatura cu un consultant daca ai nevoie de o mana de ajutor, atat pentru infiintare cat si pentru planificarea afacerii si a structurii de dezvoltare.

Va fi o investitie buna, intrucat nu vei mai pierde timp si bani facand greseli. Partenerul de mai jos e verificat!

http://www.facebook.com/bogdanrusuconsulting

Ce forma de organizare te gandesti sa alegi? Ai deja un business? Spune-ne aici sfaturile si parerile tale!

Antreprenor vs. Intraprenor – Cine e cine?

jonyive123Daca ai abilitati de antreprenor, dar din diverse motive nu poti/nu vrei sa incepi propria afacere (inca), trebuie sa stii ca exista o modalitate prin care talentul tau nu se iroseste.

Antreprenoriatul este o mentalitate, inainte de toate.
Este o dorinta de a face lucrurile intr-o maniera personala, de a conecta diferite “capete” in jurul unei idei si de a crea valoare folosind resurse limitate.

In aceeasi masura, trebuie sa stii ca exista organizatii care cauta aceste “skill-uri” la angajatii lor – Intraprenori.

Pare paradoxal dar in unele cazuri, este mai profitabil sa mergi pe varianta intraprenoriatului cu o companie puternica unde te poti dezvolta pe tine si ideile tale, companie care iti poate pune la dispozitie atat resursele cat si responsabilitatea la un nivel ridicat.

In plus nu iti faci griji despre prea multe chestiuni adminstrative si nu iti risti banii tai.

In contrast, ca antreprenor, s-ar putea sa ai nevoie de aceasta categorie de oameni in business-ul tau, oameni cu viziune si elan pe care sa ii angajezi.

Deci, pentru inceput, hai sa vedem cine sunt acesti intraprenori:

Pe scurt, ei sunt angajatii care au o capacitate antreprenoriala pe care o pun la dispozitia unei companii, cu scopul de a conduce “unit-uri” din cadrul afacerii, de a inova felul in care se desfasoara procesele si procedurile sau pentru a dezvolta sau gestiona noi produse sau servicii.

Desi, de multe ori ii putem gasi in companii mari, in mod surprinzator, cei mai multi ajung acolo pornind de la antreprenoriat, in companii care ulterior sunt achizitionate, si isi continua activitatea in cadrul unei structuri mai mari.

Acestia sunt cei mai in masura sa conduca “noul” departament, pentru ca nu e nimeni mai calificat decat fostul CEO (de exemplu) sa ocupe aceasta pozitie.

Promovarea culturii intraprenoriale este pentru multe companii si o chestiune de stil, de abordare dinamica a business-ului (Asa cum au inceput si ei.. candva) de motivare a angajatilor si de delegare a responsabilitatii.

Desigur ca nu orice companie poate sa renunte la birocratia excesiva in favoarea unei abordari mai creative, si este un fenomen cunoscut ca oamenii “creativi” nu stau mult in corporatii.

Incurajarea intraprenoriatului poate, deci sa fie o solutie pentru a-i tine angajati pe acesti creativi (pentru o corporatie).

Unii fosti intraprenori pleaca pentru a deschide afaceri proprii, altii raman pentru ca le e mai simplu sa aiba atat challenge-ul cat si resursele si credibilitatea in proiectele lor, si uneori chiar si parte din profituri. Tine foarte mult de felul tau de a fi.

Daca te-ai decis sa devi un intraprenor, iata cam ce ar trebui sa faci:

1. Totul incepe cu o dorinta

Daca vrei ca sa o iei pe acest drum, trebuie sa fi gata sa depui efortul de a te tine de cuvant. Fara motivatie personala, orice pas in “necunoascut”, indiferent cat de mic, nu are sanse prea mari de succes.

E bine sa fi curios, dar daca nu crezi in ideea ta, atat de mult incat sa o reprezinti si sa iti dai timpul pentru ea, mai bine nu te apuca.

Ca intraprenor trebuie sa stii ca fail-ul tau are impact in compania care te-a angajati si poate chiar in viata colegilor tai, asa ca nu iti poti permite sa dai gres.

2. Investitia ta personala

Inainte sa te duci la seful tau sa-i prezinti strategia ta intraprenoriala, opreste-te!

Intai pune pe o foaie care sunt lucururile la care te pricepi, cat timp ai, cum iti afecteaza munca obisnuita aceasta schimbare, de cine ai nevoie, cat va costa toata smecheria si care sunt rezultatele prognozate. Trust me!

3. Construieste-ti echipa

Incepe prin a-i identifica pe colegii tai care ar putea sa fie co-optati in schema. Care sunt abilitatile pe care le cauti?

Vorbeste cu ei, vezi ce parare au si daca s-ar baga, daca puteti sa lucrati iimpreuna.. Ce vor?

Ca in orice start-up..

4. JFDI

E sloganul de la Nike cu un “F” inserat. 😉

Daca ti-ai facut temele, ai mapat proiectul, du-te la seful tau si da-i bataie.

Planifica in stagii mici, digerabile, pentru ca va trebui sa inregistrezi si sa raportezi progres.
Vei avea nevoie sa schimbi chestii pe parcurs si trebuie sa ai loc sa faci asta fara sa iti pierzi sustinerea.

Ciclul ACT-LEARN-BUILD este metoda care functioneaza in antreprenoriat, deci e firesc sa mearga si la intraprenori.

In final, iti spun asa: Desi exista multe similaritati, diferentele dintre antreprenori si intraprenori sunt si ele multe. Nu putem pune un semn de egalitate intre acesti oameni!

Tu unde te incadrezi? Esti Antreprenor sau Intraprenor? Ce zici?

#impreunareusim