Cum te vinzi pe tine, si cum ii faci sa te “cumpere”? – ep.1 Limbajul non-verbal

PeterDrucker016_jpg copyIn orice afacere, comunicarea are un rol extrem de important. Comunici atat in interiorul firmei, cu echipa ta, cat si in exterior, cu clienti, prospecti, parteneri si altii.

Este la fel de important sa realizezi ca o comunicare defectuoasa sau nesincera, este un dezastru pentru toata lumea mentionata mai sus, in special pentru tine ca antreprenor.

Asa cum iti spuneam si in alt articol, lumea te priveste, iar tu trebuie sa ai o poveste buna de spus atunci cand ai atentia lor (pentru o scurta perioada de timp).

Atentie insa, povestea o spui cu tot corpul!

Iata cateva dintre cele mai simple gesturi care te tradeaza atunci cand comunici, pe care sa le observi atat la tine (si sa le controlezi) cat si la interlocutorii tai (si sa ti cont de ele):

1. Stragerea mainii
Daca nu stii sa “dai noroc”, te-ai descalificat inca dinainte sa incepi sa vorbesti. Fie ca strangi prea tare mana partenerului de discutie, adica vrei sa te impui intr-un stil agresiv, sau strangi prea putin, adica esti un bleg, gestul tau va fi receptionat intr-un sens cat se poate de negativ.

Fi ferm dar nu ii strivi mana omului si te vei descurca. Dupa cum stii, prima impresia conteaza, si nu ai decat o singura sansa sa lasi o prima impresie de neuitat.

2. Privitul in ochi
Daca nu te uiti in ochii omului cu care vorbesti, vei fi perceput ca si un tip care nu are incredere in el, sau ca nu te simti in largul tau in acea conversatie si ca abia astepti sa scapi. Asta nu vinde!

Vanzarea se bazeaza pe raport (relatia de incredere) care se stabileste intre tine si interlocutor. (vei vedea in episoadele urmatoare ale seriei mai multe despre cum se stabileste raportul.)

3. Postura
Atunci cand (te) vinzi, ai grija sa stai drept. Nu e nimic pe lumea asta care sa transmita mai multa “delasare” decat sa stai cocosat, cu umerii adunati si cu capul lasat, un mesaj pe care nu doresti sa il transmiti atunci cand faci afaceri.

Arata ca te respecti pe tine si ca te poti controla, adoptand o postura care sa te avantajeze.

4. Volumul vocii
Nu urla atunci cand stai aproape de cineva si aveti o conversatie, pentru ca in loc sa te asculte, nu o sa stie cum sa te faca sa taci odata. Pe de alta parte, nici nu vorbi prea incet pentru ca nu te va mai auzi nimeni. (Da, chestiile astea par banale.. dar intreaba-te de cate ori ai tinut cont de ele)

Vorbeste la un volum adecvat, pe un ton adecvat discutiei si rosteste cuvintele pana la capat, ca sa te faci auzit, inteles si placut.

5. Zambetul
Daca zambesti transmiti incredere si interlocutorul tau se simte confortabil sa discute cu tine. Daca esti prea serios, va intelege ca, desi pari sa stii despre ce vorbesti, nu esti un om prea placut in plan privat. Vanzarea tine de un echilibru intre valoarea ta profesionala si cea personala.

Nu zambi fals! Se va vedea imediat, si vei fi catalogat ca fiind nesincer, amenintator sau un escroc.

6. Mainile
Ce sa (nu) faci cu mainile? Nu sta cu mainile in buzunar ca un adolescent plictisit si nici nu le tine incrucisate. Asta transmite ca nu esti de acord cu ce iti spune cineva si ca esti un incapatanat sau iti e frica (esti defensiv) de persoana din fata ta.

Incearca sa gesticulezi putin si la obiect.

7. Telefonul
Daca iti suna telefonul in intalnire, cere-ti scuze omului cu care stai de vorba si inchide apelul. Cel mai potrivit (pentru toate partile) este sa raspunzi cu un mesaj pre-setat de tipul “Revin eu cu un apel”. Nu e nici o tragedie daca nu ai raspuns imediat cum te-a sunat cineva. (daca e vreo urgenta, vei primi pe sms mai multe informatii, ca raspuns la mesajul tau).
Nu sta pe Facebook sau alte chestii de genul, nici in asteptarea intalnirii, si (mai ales) nici in timpul ei! E super nepoliticos sa te joci cu telefonul in timpul unei discutii.

Daca ti se intampla tie asta, opreste-te din vorbit pana ai din nou atentia interlocutorului, si nu continua sa zici nimic pana nu esti sigur ca a inteles de ce ai facut pauza.

Concentreaza-te sa obti din orice intalnire rezultatul pe care il cauti, sau (cel putin) sa faci progrese in a realiza vanzarea.

Tu ce parere ai despre limbajul non-verbal in afaceri? Ce alte trucuri folosesti pentru a comunica mai eficient? Comenteaza aici

Lasă un comentariu