Cum imparti placinta cand esti la inceput de drum?

_D3R8051O discutie frecventa pe care o am cu clientii mei atunci cand se gandesc sa deschida o firma este felul in care ar trebui sa se imparta procentele intre asociati.

Dincolo de lacomie si de personalitatea fiecaruia (dominanta/submisiva) este important sa se aiba in vedere cateva aspecte deosebit de importante pentru a lua o decizie in aceasta privinta.

1. 100% din nimic inseamna nimic.

Sunt ferm convins ca fiecare asociat trebuie sa isi evalueze implicarea (financiara sau de timp si talent) foarte corect.

Nu sunt de acord ca finantatorul proiectului (investitorul principal) trebuie sa aiba, ca regula, cel mai mare share din compania nou infiintata.

In Romania tindem sa uitam ca succesul unei firme, vine din calitatea serviciilor sau produselor livrate catre clienti.

Este insa adevarat ca fara bani, nu se poate dezvolta nimic, asa ca imi sfatuiesc clientii sa procedeze cat mai echilibrat in impartirea initiala pentru a trece cat mai repede la treaba si pentru a da valoare acelor procente de pe hartie.

Daca intre asociati nu exista o relatie bazata pe incredere si competenta (cum se intampla in cazul multor firme), vor exista probleme grave, imediat cum incep sa se ruleze niste bani.

Problemele de acest tip duc inevitabil la ruperea organizatiei.

2. Investitori externi (Angels)

Exista mai multe tipuri de business angel. pe de-o parte sunt cei care se implica cu know-how la nivel de strategie si nu numai, iar pe cealalta parte sunt investitorii tacuti care vor doar sa isi faca exit-ul pe plus.

Personal prefer sa lucrez cu prima categorie. Acesti oameni aduc valoare companiei prin investitia in bani dar mai ales prin experienta, accesul la reteaua lor, timpul lor si prin entuziasm si leadership. Acestea din urma sunt defapt adevaratele valori, nepretuite.

3. Sweat equity

Desi e bine ca fiecare asociat sa puna bani din buzunar la inceputurile firmei, unii dintre ei pot fi experti in domeniul lor, oameni foarte talentati sau creativi. Ei investesc munca propriu-zisa. (transpiratia..)

Faptul ca sunt de acord sa isi puna ablilitatile in folosul noii companii este de multe ori mai valoros decat banii pe care i-ar putea investii.

Acesti asociati vor primi procente in functie de implicarea lor fizica in dezvoltarea produsului sau serviciului. Un mare procent!

4. Fonduri de investitii

Daca ai ajuns sa cauti investitii de la aceste institutii financiare, inseamna ca ai facut ceva bine cu firma ta.

Mai inseamna ca esti foarte aproape sa nu mai fi majoritar cand vine vorba de procentele pe care le detii din firma.

Ca regula, share-urile tale care valorau la inceput 3 lei, acum s-au apreciat semnificativ, si chiar daca ai ramas cu un procent mai mic (de ex 25%) acesta poate valora milioane.

5. Optiuni

Nu uita sa lasi o plaja de procente cu care sa poti sa ii recompensezi angajatii vedeta si viitorii executivi.

Acestia pot accepta un salariu mai mic si vor fi mai motivati sa „puna umarul” pentru a creste valoarea procentelor lor, si implicit valoare alor tale.


Ce probleme ati intampinat la impartirea placintei? Ce credeti ca este mai important pentru a porni o afacere: Banii sau competenta? In ce masura?

Mai multe se pot intampla aici:
http://www.facebook.com/bogdanrusuconsulting

Lasă un comentariu