De ce nu poate oricine sa fie om de afaceri?

Larry AAAntreprenorii sunt oameni deosebiti fata de restul populatiei.
Ei nu sunt nici pe departe perfecti. Din contra!

Dar ei au acel amestec de trasaturi, bune si rele, de care este nevoie pentru a reusi.

Se deosebesc atat prin capacitatea de a intelege concepte economice, de a sesiza oportunitati si de a reusi sa convinga clienti si furnizori, cat si prin cateva trasaturi ce tin de personalitate, de auto-control, de viziune si de abilitatea de a relationa cu oameni.

Exista inclusiv limitari fizice pentru cei care duc acest stil de viata. Nivelul stresului care trebuie tolerat este cu mult mai mare decat pentru alte categorii de oameni.

De cele mai multe ori, antreprenorii au nevoie de foarte putin somn si reusesc sa se tina alerti fara a folosi stimulente in exces. (cafea, tutun)

Faptul ca au in vedere constant multiplele aspecte ale businessului lor, necesita o tarie emotionala iesita din comun, avand in vedere ca se confrunta in continuu cu luarea de decizii importante, complicate si de multe ori extrem de urgente.

In administrarea afacerii apar foarte des incertitudinea si dubii legate de performata si strategie, de aceea antreprenorul trebuie sa poata sa se mentina in forma (mentala dar si fizica) pentru a putea sa judece obiectiv.

Henry Ford spunea ca “Indiferet daca crezi ca poti sau crezi ca nu poti sa faci ceva, ai dreptate.”

Ceea ce putem interpreta de aici, in contextul antreprenoriatului, este faptul ca felul in care gandesti si te motivezi singur, iti dicteaza comportamentul, si astfel creste posibilitatea de a avea succes cu cat esti mai convins (cu argumente) ca vei reusi.

Antreprenori fricosi nu exista!
Exista reticenti, observatori, conservatori, si asa mai departe, insa cu totii au curajul sa creada ca urmatoarea miscare va fi una buna, si sa ii convinga pe cei cu care lucreaza de acest fapt.

Multe din incercarile care apar in viata omului de afaceri, a liderului de echipa, a antreprenorului, sunt invinse mai usor daca nu cadem in cateva capcane care pot sa limiteze increderea de sine si potentialul:

1. Toti suntem in vanzari.

Chiar daca nu lucreaza in vanzari, per se, antreprenorul este vanzatorul principal.
Felul in care vorbeste, cum se imbraca, unde se duce, cu cine se stie etc., totul conteaza pentru reusita businessului.

Vanzarile se bazeaza pe relatii, pe conexiuni si pe comunicare (verbala si non-verbala), iar reputatia antreprenorului trebuie sa reflecte personalitatea companiei.

2. Nimic nu e alb sau negru.

Daca trebuie facute schimbari in firma, acestea trebuie facute. In aceeasi masura, daca e nevoie ca antreprenorul sa se schimbe, este obligatoriu ca el sa aiba flexibilitatea necesara sa isi imbunatateasca prestatia si felul de a fi.

Orice actiune repetata devine obisnuinta, asa ca trebuie sa exercite un control riguros al obicieiurilor sale.

Auto-cunoasterea, acceptarea unor aspecte si corectarea altora ce tin de comportament sau chiar gandire sunt elemente cheie pentru orice persoana de business.

3. Cercetare, Decizie, Actiune.

Exista un singur mod in care poti sa fi convins ca ceea ce decizi este cat se poate de corect: Cercetarea.

Totul trebuie sa se bazeze pe argumente, toate venind din piata, din exterior, nu din retorica.

Astfel este important ca antreprenorul sa aiba atentia dezvoltata, rabdarea ascutita si capacitatea de interpretare crescuta.

4. Sunt 24 de ore intr-o zi.

Cu totii avem acelasi numar de ore la dispozitie.

Cum se face atunci ca unii par sa reuseasca sa „mute muntii” intr-o zi iar altii au nevoie de saptamani intregi ca sa termine o prezentare?

Raspunsul este: Time Management.

Nu doar proiritizarea actiunilor pe care trebuie sa le faca pe parcursul zilei dar si renuntarea si respingerea totala a lucrurilor care sunt neproductive, nesanatoase sau ne-necesare.

Asta inseamna mai mult decat sa nu stai pe facebook toata ziua la birou, pentru ca implica atat viata ta profesionala cat si cea personala si o disciplina respectata la virgula, in fiecare zi.

5. Eu sunt firma.

Gresit! Firma este formata atat din echipa intreaga cat si din alte elemente unoeri abstracte, ca de exemplu branding-ul sau modelul de business.

Un antreprenor care considera ca firma nu poate functiona fara el (prezent 24/7 acolo) nu face decat sa se laude fara motiv. Oricum nu va avea prea mare succes.

De fapt el ar trebui sa caute sa le dea oamenilor puterea si responsabilitatea asupra activitatiilor lor si sa nu joace rolul unui oracol, atotstiutor care da solutii in stanga si in dreapta.

Este extrem de demotivant pentru oameni sa le tot spui ce si cum sa faca sau sa stai deasupra lor si sa le respiri in ceafa pentru cele mai banale task-uri.

Daca le dai doar din experienta ta si ii lasi sa fie ei insisi creativi, si respectiv productivi, sa gaseasca solutii si sa fie mandri de munca lor, atunci ei vor spune despre succesul afacerii tale: “Noi am facut asta!”.

Ce alte caracteristici am mai putea sa adaugam in lista? Ce diferente sunt intre antreprenori si restul lumii? Spune-ne parerea ta si hai sa discutam.

Lasă un comentariu