Diferenta intre Branding Personal si Exhibitionism

ddddffgewsed copyIn ultima vreme, Brandul Personal a ajuns sa fie un “buzz-word” tot mai des intalnit.

Asa cum companiile au nevoie de o identitate pentru a fi observate in piata, tinute minte si preferate de catre clientii lor, nu este o surpriza ca si oamenii se pot “brand-ui” cu succes.

Unii oameni o fac natural, chiar involuntar, printr-un comportament si un discurs mai mult sau mai putin adaptat “pietei”, altii insa merg la cursuri pentru a se pune la punct.

Cei care nu s-au nascut cu aceste abilitati folosesc serviciile unor consultanti specializati pentru a construi si mentine o imagine, exact ca in cazul unei companii.

Pentru tine, ca om de afaceri este deosebit de important aspectul acesta, daca nu pentru alt scop, macar pentru cel de a te diferentia de persoana  care tocmai a terminat de prezentat ideea lui, oamenilor carora urmeaza sa le prezinti ideea ta.

Este un fapt cunoscut ca investitorii cumpara mai mult decat o parte din firma ta. Ei isi arata increderea in capacitatile tale de a planifica si, mai ales, de a executa un plan.

In business, ca si in viata personala, reputatia este imperativa. Asadar, este bine sa disecam in cele ce urmeaza notiunea de “Brand Personal” pentru a intelege: ce este; cum se face(corect) si nu in ultimul rand, cand devine exagerat.

Trebuie sa ai o reputatie buna daca vrei ca lumea sa te cunoasca, sa te recunoasca si sa te recomande.

Imaginea devine astfel o chestiune de adaptare la nevoile pietei sau ale audientei tale, indiferent daca este vorba de produsul tau sau de tine ca persoana din spatele lui.

Fie ca ai nevoie sa imprezionezi un investitor sau sa convingi un client, brand-ul tau influenteaza succesul pe care il vei avea.

Brandul personal tine cont atat de ceea ce se vede, cat si de ceea ce se aude (de la tine sau despre tine).

Cum esti perceput?

Asadar, conteaza totul. De la stilul vestimentar si igiena corporala sau postura, pana la dictie, cum arata si cum iti prezinti cartea de vizita.

Este o mare greseala sa ignori subiectul brand personal!

De ce? Pentru ca la fel ca intr-un joc, nu poti sa te prefaci ca nu exista reguli sau sa presupui ca ceilalti nu le cunosc sau nu tin cont de ele. Oamenii te vad si te catalogheaza. Iar tu ai doar o singura sansa sa faci o prima impresie memorabila (in sensul bun).

O alta mare greseala este sa fii nesincer cu imaginea pe care vrei sa o creezi si sa o menti.

Daca minti, poate vei convinge cativa oameni, pe termen scurt, dar iti va fi foarte greu sa mentii acel rol, pentru ca pur si simplu nu iti vine natural sa fii acea persoana.

Aceasta abordare de gherila iti va dauna pe viitor reputatiei.

De aceea, specialistii in branding personal analizeaza clientul din numeroase perspective, pentru a scoate in fata calitatile care deja exista in omul respectiv.
Voi reveni la acest subiect si in articole viitoare, dar hai sa o luam cu inceputul.

Cum iti creezi brand-ul?

1. Perceptia

Scrie intr-un document care este felul in care ti-ai dori sa fii perceput de oameni.

Apoi, alege in mintea ta cateva persoane pe care le respecti si incearca sa iti imaginezi care este felul in care ei te-ar descrie in acest moment.

Este un exercitiu foarte revelator, care te va ajuta sa iti dai seama unde ai nevoie de imbunatatiri.

Fii sincer, pentru ca nu va vedea nimeni ce scrii tu acolo (in afara de un specialist, daca alegi sa lucrezi cu unul).

Cauta sa folosesti cat mai multe atribute in cele doua texte, pentru ca acelea vor fi cuvintele cheie de la care pleci in procesul de a deveni inconfundabil.

2. Consolidarea mesajului

Odata ce ai o idee despre cum ar trebui sa arate brandul tau personal, este util ca el sa poata fi usor verificabil.

Acest lucru se face foarte eficient daca ai un blog (pe care scrii frecvent), un site sau un profil social care sa coroboreze povestea ta.

Acolo vei urca informatiile care vorbesc despre valoarea si realizarile tale. Atentie insa la detalii si la verosimilitate. Nu esti un actor!

Deja ar trebui sa iti fie clar ca brandul nu se lipeste pur si simplu peste ceea ce esti acum, ci tocmai ai intrat intr-un proces de transformare in acea persoana.

Fii sincer cu ceea ce esti si cu ceea ce speri sa devii. Iti va fi mult mai usor, crede-ma.

Apeleaza la un fotograf si fa-ti un set de poze profestioniste, care sa te puna in valoare si sa te arate asa cum vrei sa fii perceput.

Foloseste aceste imagini atat in comunicarea ta pe retele sociale, cat si pe alte canale, cum ar fi in presa sau cand participi la un eveniment in calitate de speaker.

3. Vestimentatia si accesoriile

Foloseste culori care se potrivesc brandului pe care l-ai creat, varstei, culorii tenului, a parului tau, si asa mai departe.

In business e bine sa combini un look clasic (costum sau cel putin sacou) cu accesorii discrete, care sa vorbeasca despre personalitatea ta (de exemplu, ceasul sau cravata).

Este de la sine inteles ca hainele trebuie sa fie pe masura ta, curate si calcate. Nu neaparat haine scumpe, ci cu bun gust.
Foloseste un parfum care sa-ti completeze look-ul. Oamenii au si simtul olfactiv la ei cand va intalniti ‘face to face’.

4. Masina ca un „statement” al imaginii tale

Fie ca iti place sa conduci sau sa fii condus (de catre un sofer), masina nu este doar un mijloc de transport de la A la B. Este un simbol si un barometru al succesului.

Este in regula daca (inca) nu iti permiti un Bentley! Am vorbit mai sus despre o imagine cat mai onesta, asadar masina pe care o ai trebuie sa fie curata, intretinuta si functionala.

Daca masina ta arata rau, e un semn ca tu esti dezordonat sau chiar iresponsabil.

Poti arata ca esti sportiv cu un model de masina care are performante ridicate sau sa ai o masina confortabila si eleganta, pentru a sugera rafinament.

Mesajul va fi foarte clar pentru toata lumea.

5. Cartea de vizita

Alege sa iesi in evidenta prin continut, nu prin extravagante sau culori tipatoare.

Mai bine ramai in limitele stilului clasic si alege cartonul alb sau fildes, care complimenteaza cel mai bine textul si (eventual) logo-ul tau, intr-o textura placuta atat vizual, cat si la atingere.

Daca ai titluri (PhD, MBA, etc.) nu uita sa le mentionezi langa numele tau (dar nu le inventa!).

Prezinta cartea ta de vizita ca pe un dar pretios atunci cand o dai din mana, pentru a-ti mari sansele ca ea sa fie folosita in viitor.

6. Spatiul tau de lucru si intalniri

Ca si masina, biroul tau vorbeste foarte raspicat despre omul din spatele lui.

Atat spatiul unde se afla acesta, cat si pozitionarea lui, trebuie sa fie impecabile si adaptate mesajului pe care vrei sa il transmiti.

Foloseste lumina naturala si nu fi dezordonat.

Exista cateva obiecte care, daca sunt bine pozitionate pe birou, vor transmite incredere interlocutorului tau: poze cu familia, premii, diplome, etc.)

Toti cei care iti calca pragul vor obtine multe informatii despre tine, asa ca ai grija sa fie cele pe care le vrei transmise.

Nu este o problema daca preferi sa lucrezi in alte parti decat la birou (de exemplu, din cafenea), insa ai grija sa fie un loc unde se poate sta de vorba si unde clientela este aproapiata de felul in care vrei sa te prezinti.

Care este stilul tau de branding? Esti pregatit sa il sustii? Comenteaza mai jos cu parerile tale.

Lasă un comentariu