Cand este momentul sa pleci de la job si sa pornesti o afacere?

Best-Entreprenuer-Quotes copyOk, te bate gandul sa iti deschizi propria afacere insa ai un job caldut dar care nu te stimuleaza asa cum vrei sau crezi ca poti sa faci mai mult.

Vestea buna este ca POTI sa faci mai mult!

Insa inainte sa te duci la seful tau cu demisa, intreaba-te daca:

1.Ai acumulat suficienta experienta incat sa poti sa conduci un business.
Fie ca ramai in domeniul in care lucrezi sau pornesti pe un drum nou, trebuie sa detii asa numtele “soft skills”. Asta inseamna ca stii cum sa vorbesti cu clientii, stii sa (te) vinzi, stii cum sa formezi si sa conduci o echipa. In plus ai nevoie sa cunosti aspectele unui business, chiar daca nu esti specialist. Va trebui sa intelegi cel putin contabilitatea primara, managementul proiectelor si marketing (in sensul adaptarii la nevoile pietei).
Ai idee cum sa construiesti un business-plan realistic si cum sa te ti de el.

2. Ai pus niste bani deoparte incat sa ramai in viata.
Chiar daca acum esti entuziasmat sa intrii in business, aceasta stare va trece destul de repede odata ce ai inceput sa te lovesti de greutati. Si mai repede iti trece daca nu ai ce manca!
Asigura-te ca iti permiti sa acoperi atat cheltuielile tale cat si ale companiei pe care o pui pe picioare.

3. Ai vorbit cu potentiali clienti care iubesc ideea ta.
O idee care tie iti suna bine poate sa nu fie ceea ce vor ceilalti.
Foarte multe firme esueaza pentru ca pornesc de la o premiza gresita sau “ne-reseach-uita” si continua sa mearga pe acest drum al pierzaniei doar pentru ca sunt indagostiti de o idee.
Asigura-te ca ceea ce vrei sa faci este intr-adevar util si vorbeste cu cei care speri sa iti fie clenti despre planurile tale. Asculta-le nevoile si incearca sa raspunzi la cat mai multe dintre acestea.
Cunosc antreprenori care deja au business-urile lor insa continua sa lucreze si ca angajati pentru ca inca nu au rafinat produsul/serviciul atat de mult incat sa isi permita sa se dedice exclusiv afacerii.
Aici parerile sunt impartite. Unii spun ca nu e bine sa fi part-time entrepreneur, dar eu cred ca e do-able si mai safe. (Depinde de la om la om)

4. Esti pregatit sa “suferi” pentru afacera ta.
Jobul are multe avantaje insa poate cel mai proeminent este ca se termina in jur de ora 18:00.
Viata de antreprenor este mult mai haotica si poate sa fie extrem de stresanta, deci e nevoie de determinare multa.
Va trebui sa muncesti zi si noapte, sa alergi dupa clienti, sa iti motivezi echipa pentru a fi productiva, sa ii platesti (si multe altele), si sa iti placa!

Alte motive gresite pentru care unii cred ca trebuie sa isi dea demisia:

– Se plictisesc. (inseamna ca sunt degeaba acolo si ca nu sunt buni la nimic, mai ales pentru ca isi permit sa piarda timpul)
– Ii streseaza seful. (inseamna ca nu au dobandit inca abilitatea de a comunica asertiv cu superiorii, nu se respecta pe ei insisi, deci nu e de mirare ca nu sunt respectati de catre sef)
– Ii enerveaza colegii, in special cei care muncesc… (inseamna ca se simt intimidati de cei care sunt productivi, in loc sa le ia exemplu)
– Nu mai au timp “de nimic”. (inseamna ca nu isi gestioneaza timpul cum trebuie, avand in vedere ca programul de munca este de 8 ore, si raman in urma. Mai inseamna ca au alte prioritati si ca nu au rezistenta necesara de a fi antreprenori.

Daca inca te mai bate gandul sa te faci antreprenor, atunci da-i bataie* si odata inceput, esti cu un pas mai aproape de cine vrei sa fi cu adevarat. Iar daca faci cu succes ce-ti place, inseamna ca esti bun!

*Sa ne intelegem: Eu nu incurajez pe nimeni sa isi paraseasca slujba. Fiecare este responsabil pentru deciziile sale.

Lasă un comentariu