De ce e greu sa transformi o idee intr-o afacere?

Its-Not-About-Ideas-Quote-Facebook-Covers copyCuvant inainte
Daca iti este frica sa povestesti cuiva ideea ta de afaceri, inseamna doua lucruri:

1. Oricine (cu sau fara abilitati si resurse) ar putea sa o preia;

2. Nu ai facut inca suficienti pasi pentru a securiza ideea (OSIM, Patente etc).

Desigur, nu trebuie sa te apuci sa vorbesti cu oricine despre planurile tale insa este foarte important sa gasesti persoanele potrivite (si de incredere) cu care sa te sfatuiesti si eventual sa te parteneriezi.

O idee fara executia ei este “ca o pasare fara aripi” – inutila. (parafrazat Salvador Dali).
Asa ca apuca-te de treaba si vorbeste despre ideea ta.

Iata cateva alte aspecte care te pot salva de la esec:

1. De la idee la business
O idee buna este ceva nemaipomenit! Este ca si cum brusc ai aprinde o lumina intr-o camera intunecata.
Ideea atrage dupa sine alte idei conexe si uite asa, alegand sa urmezi ideea prin cercetarea porsibilitatilor, poti sa te trezesti ca ai un model de business.

Un business plan bine facut te pazeste de multe surprize in perioada critica de inceput. Desi poti folosi un sablon pentru realizarea lui, e important ca acolo sa se regaseasca toate aspectele care au impact in business-ul tau (viitor), si relatiile dintre aceste elemente.

Plecand de la banala analiza SWOT pentru fiecare pas, poti sa iti faci o idee foarte clara (onesta) despre sansele pe care le ai si care sunt riscurile la care te inhami. Diavolul e in detalii, asa ca nu lasa nici un “colt al camerei” necercetat.

2. Atentie insa!
Exista un fenomen periculos pentru orice afacere, mai ales una la inceput. Specialistii ii spun “Analysis Paralysis” (paraliza prin analiza). Cu alte cuvinte, cu cat analizezi ceva mai mult cu atat iti este mai greu sa iei o decizie.

Fenomenul este foarte des intalnit si duce la esecul initiativei. Pantru a combate paralizia, trebuie sa gasesti un balans intre rigoarea analizei si timpul pe care il ai la dispozitie sa iei o decizie.

Planifica proiectul de asa natura incat sa il imparti in bucati mici , unde sa ai teremene limita pentru a ajunge la rezultat (din nou milestones).
Nu face asta in cap, ci lucreaza intr-un document! (Altfel o vei lua razna)

Nu vei putea niciodata sa elimini toate riscurile, deci nu amana inceputul afacerii pana gasesti acest ideal. Nu exista! Unele riscuri sunt evidente, altele nu, dar pentru cele previzibile, poti aplica tehnici de management ale riscului, pentru a-l micsora, accepta sau elimina.

3. Urmatoarea capcana pentru a transforma ideea in afacere este exact opusul: Sa te apuci sa faci treaba, fara sa ai un plan, si sa “vezi tu”.

Orice vei face fara sa gandesti inainte va iesi prost! Oricat de norocos sau destept crezi ca esti, sansele sa dai lovitura sunt minuscule.

Tot ce iti zic acum se poate translata si mai tarziu in afacera ta.
Daca vrei sa lansezi un produs nou, sa modifici unul existent, e la fel.

Trebuie sa stii ca totul se bazeaza pe reputatie (care se castiga extrem de greu si in timp), asa ca nu iti poti permite sa mergi in piata cu o idee nevalidata.

Poti pierde o gramada de bani si de timp facand  astfel de greseli de novice. Iti permiti?

4. Inarmeaza-te cu rabdare!
Sa ai succes cu afcerea ta mica nu este o chestiune simpla sau rapida. Intelege ca operezi in incertitudine cam cu tot ce faci.

Estimatele tale, mai ales cele financiare, nu sunt bazate pe prea multe realitati, si din acest motiv esueaza majoritatea startup-urilor (cu sau fara investitori!).

Tine minte ca business plan-ul tau nu este batut in cuie.
E un document care trebuie sa se modifice in timp real, pentru a merge in paralel cu realitatea de business.

Investitorii vor intelege schimbarile daca sunt explicate si gestionate cum trebuie (solutii, solutii)

5. Ideea care va schimba lumea!
Cand ai o idee revolutionara, opreste-te! S-ar putea sa fi prea indragostit de ea si dupa cum stii, “love is blind”.

E absolut normal sa fi entuziasmat cand crezi ca faci ceva ce nu a mai fost facut pana acum.
Dar e posibil sa existe o un motiv bun pentru care nu face nimeni ce vrei tu sa faci. Cauta-l! Intreaba-te de ce nu s-au gandit altii, mai destepti, sa faca asta?

Vei descoperi rapid ca deja exista companii consacrate care se ocupa de acel domeniu sau ca este imposibil (momentan) din cauza limitarilor legale sau tehnologice. (sau pur si simplu nimanui nu ii foloseste ideea.)

6. Ideea buna care nu a reusit sa prinda
Pasiunea moare cand dai de greu, si atunci trebuie sa iei o decizie “go on/no go”.

Daca ai cercetat toate colturile si inca ti se pare ca ideea ta e super (cifrele arata asta), inseamna ca poti sa o salvezi.

Iti trebuie determinare si motivatie. Vorbeste cu experti acolo unde ai probleme, consulta-te cu oameni care au abilitati pe care tu nu le ai (potrivite in proiect).
O parare din exterior poate sa faca minuni. E un joc de anduranta iar la final, raman in picioare doar antreprenorii capabili.

Tu ce crezi ca ar mai fi de adaugat la lista asta? Cum duci o idee la succes pe piata?

Lasă un comentariu