Ce fel de leadership sa ai cu echipa ta?

10550873_10203465392106739_2430167092231889460_nIn zilele noastre se vorbeste foarte mult despre leadership insa putini sunt cei care inteleg ca, dincolo de teorie, fiecare echipa e diferita, si , poate mai important, fiecare om care face parte din ea are nevoi specifice.

Pentru inceput, trebuie sa definim etapele ciclului de viata al unei echipe:
1. Formarea
Atunci cand incepi un business nou, trebuie sa ai in vedere acoperirea tuturor rolurilor cheie. Gandeste-te la ei ca la ingredientele unei retete de succes. Cauta sa fie proaspete, cauta sa fie coapte, cauta sa aiba suficient din acele lucruri care le face sa functioneze bine impreuna. Nu te zgarci, angajeaza-i pe cei mai buni pe care ti-i poti permite, preferabil oameni cu experienta, care sa te poata duce rapede in urmatoarea etapa.
2. Normarea
Pe hartie, totul arata bine. Insa dincolo de abilitatile lor profesionale, au nevoie sa se si inteleaga intre ei. Cunoaste-l pe fiecare in parte in discutii one-on-one si da-ti seama care sunt rapoartele personale din echipa. Nu toata lumea trebuie sa se placa pentru a fi productivi. Uneori competitia produce rezultate neasteptate.
3. Storm-area
Echipa e inchegata, produsul e definit, entuziasmul e la cote maxime. Foloseste-te de perioada asta sa faci salturi uriase. Atentie! Asteptarile sunt la fel de mari si neindeplinirea lor iti poate dezechilibra atat motivatia interna, cat si leadership-ul. Tine furtuna sub control adoptand o atitudine conservatoare (nu te lasa dus de val).
4. Perform-area
Daca ai trecut de primele trei, inseamna ca ai pus premisele unui business solid (poate chiar ai si unul, doi clienti). Ai facut ceva bine, acum poti sa repeti, sa imbunatatesti, sa rafinezi, sa cresti.

Rolul tau ca lider este sa le dai tot ce au nevoie pentru a performa. Ei iti vor spune ce au nevoie, tu esti facilitatorul.
Tu cum iti conduci echipa? Ce dificultati ai intampinat in diferitele etape ale formarii echipei? Ce ai mai adauga acestei liste?

Lasă un comentariu