Antreprenor vs. Intraprenor – Cine e cine?

jonyive123Daca ai abilitati de antreprenor, dar din diverse motive nu poti/nu vrei sa incepi propria afacere (inca), trebuie sa stii ca exista o modalitate prin care talentul tau nu se iroseste.

Antreprenoriatul este o mentalitate, inainte de toate.
Este o dorinta de a face lucrurile intr-o maniera personala, de a conecta diferite “capete” in jurul unei idei si de a crea valoare folosind resurse limitate.

In aceeasi masura, trebuie sa stii ca exista organizatii care cauta aceste “skill-uri” la angajatii lor – Intraprenori.

Pare paradoxal dar in unele cazuri, este mai profitabil sa mergi pe varianta intraprenoriatului cu o companie puternica unde te poti dezvolta pe tine si ideile tale, companie care iti poate pune la dispozitie atat resursele cat si responsabilitatea la un nivel ridicat.

In plus nu iti faci griji despre prea multe chestiuni adminstrative si nu iti risti banii tai.

In contrast, ca antreprenor, s-ar putea sa ai nevoie de aceasta categorie de oameni in business-ul tau, oameni cu viziune si elan pe care sa ii angajezi.

Deci, pentru inceput, hai sa vedem cine sunt acesti intraprenori:

Pe scurt, ei sunt angajatii care au o capacitate antreprenoriala pe care o pun la dispozitia unei companii, cu scopul de a conduce “unit-uri” din cadrul afacerii, de a inova felul in care se desfasoara procesele si procedurile sau pentru a dezvolta sau gestiona noi produse sau servicii.

Desi, de multe ori ii putem gasi in companii mari, in mod surprinzator, cei mai multi ajung acolo pornind de la antreprenoriat, in companii care ulterior sunt achizitionate, si isi continua activitatea in cadrul unei structuri mai mari.

Acestia sunt cei mai in masura sa conduca “noul” departament, pentru ca nu e nimeni mai calificat decat fostul CEO (de exemplu) sa ocupe aceasta pozitie.

Promovarea culturii intraprenoriale este pentru multe companii si o chestiune de stil, de abordare dinamica a business-ului (Asa cum au inceput si ei.. candva) de motivare a angajatilor si de delegare a responsabilitatii.

Desigur ca nu orice companie poate sa renunte la birocratia excesiva in favoarea unei abordari mai creative, si este un fenomen cunoscut ca oamenii “creativi” nu stau mult in corporatii.

Incurajarea intraprenoriatului poate, deci sa fie o solutie pentru a-i tine angajati pe acesti creativi (pentru o corporatie).

Unii fosti intraprenori pleaca pentru a deschide afaceri proprii, altii raman pentru ca le e mai simplu sa aiba atat challenge-ul cat si resursele si credibilitatea in proiectele lor, si uneori chiar si parte din profituri. Tine foarte mult de felul tau de a fi.

Daca te-ai decis sa devi un intraprenor, iata cam ce ar trebui sa faci:

1. Totul incepe cu o dorinta

Daca vrei ca sa o iei pe acest drum, trebuie sa fi gata sa depui efortul de a te tine de cuvant. Fara motivatie personala, orice pas in “necunoascut”, indiferent cat de mic, nu are sanse prea mari de succes.

E bine sa fi curios, dar daca nu crezi in ideea ta, atat de mult incat sa o reprezinti si sa iti dai timpul pentru ea, mai bine nu te apuca.

Ca intraprenor trebuie sa stii ca fail-ul tau are impact in compania care te-a angajati si poate chiar in viata colegilor tai, asa ca nu iti poti permite sa dai gres.

2. Investitia ta personala

Inainte sa te duci la seful tau sa-i prezinti strategia ta intraprenoriala, opreste-te!

Intai pune pe o foaie care sunt lucururile la care te pricepi, cat timp ai, cum iti afecteaza munca obisnuita aceasta schimbare, de cine ai nevoie, cat va costa toata smecheria si care sunt rezultatele prognozate. Trust me!

3. Construieste-ti echipa

Incepe prin a-i identifica pe colegii tai care ar putea sa fie co-optati in schema. Care sunt abilitatile pe care le cauti?

Vorbeste cu ei, vezi ce parare au si daca s-ar baga, daca puteti sa lucrati iimpreuna.. Ce vor?

Ca in orice start-up..

4. JFDI

E sloganul de la Nike cu un “F” inserat. 😉

Daca ti-ai facut temele, ai mapat proiectul, du-te la seful tau si da-i bataie.

Planifica in stagii mici, digerabile, pentru ca va trebui sa inregistrezi si sa raportezi progres.
Vei avea nevoie sa schimbi chestii pe parcurs si trebuie sa ai loc sa faci asta fara sa iti pierzi sustinerea.

Ciclul ACT-LEARN-BUILD este metoda care functioneaza in antreprenoriat, deci e firesc sa mearga si la intraprenori.

In final, iti spun asa: Desi exista multe similaritati, diferentele dintre antreprenori si intraprenori sunt si ele multe. Nu putem pune un semn de egalitate intre acesti oameni!

Tu unde te incadrezi? Esti Antreprenor sau Intraprenor? Ce zici?

Lasă un comentariu