Fa ce poti cu ceea ce ai

TeddyRooseveltQUOTE copyAud in fiecare zi oameni care spun ca ar vrea sa inceapa o afacere insa nu stiu ce anume vor sa faca.

In general raspunsul pentru copii ar fi, „fa ce-ti place!” dar in spatele acestui concept se ascund o serie de capcane.

1. Poate ca nu iti place nimic.
In cazul asta nu prea sunt multe de zis sau de facut. Get a life!

2. Stii ce-ti place dar nu stii cum sa incepi.
Daca ai identificat un domeniu in care vrei sa te lansezi, opreste-te putin si documenteaza-te. Afla cine sunt jucatorii din piata si ia-ti un model pe care sa-l urmezi. Vei descoperi ca sunt deja mai multi competitori in piata care fac ce vrei tu sa faci, si daca te uiti cu mare atentie vei sesiza si care sunt diferentele dintre ei. Acum poti sa incepi sa te gandesti la nuante si la ce anume poti tu sa faci diferit. Vorbeste deschis cu cineva care are experienta in domeniu si vei afla lucruri uimitoare despre business-ul respectiv, vorbeste cu clientii lor si vezi ce nemultumiri au. Acum ai o idee despre ce ai de realizat si poti incepe prin a scrie un business plan.

3. Vrei sa intrii intr-un domeniu cu care nu ai nici o treaba. E greu!
Mai bine analizeaza care sunt domeniile despre care ai cunostiinte sau stii pe cineva care te poate initia. In general vei observa ca exista un motiv foarte bun pentru care nu ai avut tangente cu domeniul respectiv pana acum (pentru ca nu ti se potriveste). In acest sens, analizeaza-te ca persoana si ca profesionist, vezi care sunt punctele tale tari si mai ales cele slabe. Fii sincer, pentru ca ca nu trebuie sa stie nimeni in afara de tine lucrurile astea. Vei ce relatii ai si pe unde sunt ele si in scurt timp vei incepe sa ai o idee mult mai buna despre potentialul succes pe care il vei avea in business.

Deschide o afacere pentru ca vrei sa faci ceva mai bine, sau mai repede, sau mai ieftin.
Nu o face pentru ca e la moda sau pentru ca ai niste bani in plus, pentru ca in scurt timp nu ii vei mai avea.

Uita-te in jur, vezi ce vor oamenii, afla cine esti tu si ce poti face singur sau cu persoane pe care le cunosti sau cu care te completezi. Nu spera sa te ajute necunoscutii, sau cel putin nu gratis.

Nu crede ca o mare corporatie va fi data pe spate de ideea ta si ca iti va finanta proiectul oricat de bun ar fi.

Nu lua credit inainte sa ai un prototip functional si cel putin 5 promisiuni ca cineva va cumpara ce vinzi tu. Investeste ce ai deja.

Nu uita sa gasesti (cel putin) un model de revenue generation (de a face bani cu ideea ta) pentru ca daca nu faci profit, ala nu e business.

O afacere se construieste ca si o casa, asa ca incepe cu fundatia.
Tu esti fundatia!

Lasă un comentariu